PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Uspešni ekonomisti o najhujši gospodarski krizi (2008)

Objavil pavel, dne 12.10.2008

Že pred časom sem z veseljem prebral Brščiča v Reporterju in nek povzetek tudi napisal.

Potem je v petek Mićo Mrkaić nanizal 4 vzroke za finančno krizo, ki bo zgolj poglobila recesijo ( in iz nje naredila eno najhujših gospodarskih kriz). Mrkaić potrdi navedbe levičarskih skrajnežev, da je za finančo krizo kriva Amerika. Zavrne pa apokaliptične žlje levičarjev: “Med levičarji je seveda zelo priljubljena teorija, da gre pri finančnih krizah za konec kapitalizma in za zlom Amerike (sicer so se do zdaj kakih stokrat zmotili, ampak tokrat je po njihovem konec Amerike povsem zares pred vrati) in za “kazen” za ekscese tako imenovanega neoliberalizma.”

Prav tako potrdi navedbe desničarskih  skrajnežev ( tukaj Mrkaić sumljivo začne vijugati kot Ana Jud): da je za krizo kriv moralni hazard državnih finančih podjetij, institucij, ki so dajale boniteto obveznicam in regulatorjev. Kajti to sta glavna vzroka, ki jih navajta tako Brščič kot Zakrajšek. ( ” ti managerji državnih podjetij so veliko bolj tvegali in hazardirali v poslovanju, ker so vedeli, da jih država ne bo nikoli pustila propasti!”)

“Desničarji pa za krizo dolžijo predvsem državo in njene implicitne garancije v bančnem sistemu, zaradi katerih so številni bankirji sprejemali prevelika tveganja in na koncu potopili banke. Gre za tako imenovani moralni hazard, ki je sicer igral vlogo v sedanji krizi, nikakor pa ni njen edini vzrok, kot trdijo na desni. To se vidi tudi po tem, da so se podobne krize zgodile že davno pred uvedbo garancij, na primer leta 1837.”

4 glavni vzorki krize po MM so:

 1. poplava likvidnosti, nizke obrestne mere ( Greenspan) s katerim so blažili krizo počenega balona dot.com podjetij v ZDA. V bistvu je bilo to UMETNO BLAGOSTANJE ( kar podobno pravi Brščič, oz. pravi, da so politiki in politični ekonomisti zaradi lepih idej hoteli neskočno podaljšati ciklus rasti kapitalizma – ki pa je v osnovi cikličen sistem, sinusen ( rast, recesija).

 2. slaba regulacija, MM izpostavi predvsem to, da so bonitetne hiše malomarno ali pa kriminalno dajale predobre ocene obveznicam, ki so bile zelo slabe ( nepremičninske). Pri MM pogrešam, da tukaj izpostavi predvsem kriminalna dejanja nekaterih posameznikov in podjetij v tej finančni verigi – kar je Brščič zelo jasno poudaril. Dejstvo je, da kapitalizem mora imeti minimalno – a ostro regulacijo.

3. Nepremičninski balon ( sestavljen iz resnične potrebe in špekulacij trgovcev) – kar je po mojem predvsem posledica prvega vzroka.

 1. Špekulanti ( kar po mojem spada v tretjo in s tem v prvo točko). V bistvu sem s tem z Mrkaićevo analizo kar malo razočaran. Špekulanti so del kapitalizma. To so v bistvu razni trgovci, ki so po svoje neobhodno potrebni.

.

Danes pa sem še prebral intervju z dr. Egonom Zakrajškem, ki je v vrhu FED – ki pravi, da je ukrep podržavljanja vseh bank in tiskanje dolarjev edini možni ukrep, če želijo banke natančno pregledati in kasneje odvreči najslabše – ostale pa prodati na trgu.

Obveznice in tiskanje denarja bodo ZDA stale dokaj malo. ZDA si kot edina država lahko privošči neomejeno tiskanje obveznic  oz. tiskanje dolarjev ( ker imajo njihove državne obveznice tako veliko varnost in ime, da jih vsi po svetu kupujejo in jim zaupajo). Finančna kriza bo hitro preživeta, potem pa se bodo v gospodarski krizi izkazali tisti najbolj propulzivni.

Zakrajšek na dveh mestih ironično zatolče novinarja telebana ( Boris Čibej, dolgoletni pisec v Mladini, morda pa ima ta tip vsaj srednjo šolo, tako kot večino falange 572).

Primer je, ko pove, da so najslabše ( najmanj uspešne) banke v Nemčiji prav državne banke, t.i. deželne banke, Landbanke).

ZDA ne bodo propadle kar z velikim veseljem ponavljajo najbolj skrajni levičarji. Prav tako ne bo propadel kapitalizem.

Zakrajšek govori o odpovedi regulatorjev v ZDA. O tem, da so določeni igralci naredili kriminalne poteze. Pravi, da je plačilni sistem javna dobrina ( eksternalija), katere kolaps bi povzročil veliko škodo vsem prebivalcem sveta – od tod tudi sedanji ukrepi ZDA.

Še vedno je jasno, da so najbolj učinkovite banke in podjetja v privatni lasti. Še vedno je najbolj učinkovit prosti trg, liberalni kapitalizem, ki mora imeti čimmanj pravil in omejitev – a nekaj jih mora imeti:

 1. da prepreči kriminal

 2. da prepreči monopole

Gospodarstvo se bo ponekod hitro pobralo ( 1 leto): recimo Kitajska, ZDA.

Ponekod pa zelo počasi: recimo Evropa, Francija, Nemčija (5 -8 let)- sploh pa Slovenija ( 10 let).

V EU se bodo najhitreje pobrale sledeče države z liberalnimi reformami: Sloveška, Litva, Estonija, Islandija, Irska ( 2 leti).

 • Share/Bookmark

11 odgovorov v “Uspešni ekonomisti o najhujši gospodarski krizi (2008)”

 1. Rado Rado pravi:

  Kaj pomeni, pobrati se?

  Če se bo npr. zgoraj omenjena Slovaška pobrala in bo zmogla, recimo za 50 % (kar je veliko) povečati najnižje plače, potem bodo ravno dosegli plače od Murinih delavk. (moj komentar: “jaka stvar :-) )

  Pobrati se, je torej relativna zadeva in v absolutnem pogledu ne pomeni nič.

  Kaj prinašajo liberalne reforme? Široke mase se v imenu razvoja odpovedo delu plač. Toliko da lahko proizvodnja zadiha. Potem, ko se le-ta razmahne, se lastniški kapital poveča. Ker je kapital treba nekam plasirati, ker sicer kapital sploh ni kapital, se slednjega veliko prelije v špekulativne vode. Ker se vsaka špekulacija slej, ko prej konča, izbruhne kriza, kot zdaj s hipotekarnimi krediti v USA.

  Kriza se rešuje z državno intervencijo (davkoplačevalski denar), kar pomeni, da špekulativne izgube plačajo taisti ljudje, ki so se zaradi razvojnega pospeška že tako,ali tako odpovedali delu svojega zasluška.

  Preprosto rečeno: *** “Pavel, ti si bebec”

  *** Ta zmerljivka ne leti na tvojo osebo v celoti, ampak le na ekonomskega analitika v tebi. Ni mi jasno zakaj vztrajaš pri ekonomiji, če je to stvar na katero se najmanj spoznaš?!? Pa brez zamere prosim.

 2. david.pelko david.pelko pravi:

  Rado, pravi bebec si ti!

  Ne leti nate osebno, samo na tvoje komentiranje po netu :(

  Pa brez zamere, prosim!

  kako se sliši, ko se bumerang vrne.

  Jaz msilim ,da ima Pavel vso pravico napisati tisto, kar misli. In zato ne more biti predmet žaljenja.

  In zdaj resno: če iščeš najbolj umotvorne prispevke pojdi na tisti blog po imenu le tu in tam, bežno putovanje…

 3. nevenka nevenka pravi:

  Kapitalizem je skrajno lakomen sistem, bolj je liberalen, prej požre samega sebe. Trenutno stanje je živ dokaz za to, da sistemi, kjer je trg preveč prost vodijo v krizo.

 4. Rado Rado pravi:

  Kaj je David,

  si Pavlov advokat, ali kaj? Lepo bi bilo, da bi namesto advokature predstavil in utemeljil svoj pogled na ekonomijo. Bi imeli več od tega.

 5. david.pelko david.pelko pravi:

  Rado, ne da se mi, oglasil sem se, ker si bil žaljiv.

 6. Hotimir Hotimir pravi:

  Uspešni ekonomisti??? Teh po mojem ni. Uspešni ali pametni ekonomisti bi pravi čas zaznali krizo in pravi čas pravilno ukrepali. Ti, ki se imajo za ekonomiste so nekako kot vremenoslovci, ali zgodovinarji…Za nazaj znajo ogromno povedati in pametovati. Preračunavajo, delajo modele, sheme, si izmišljajo neke ekonomske zakonitosti, v bistvu so pa …sholastiki moderne dobe. Nič ne dam na njih. Zanimiv mi je prispevek v Mladini..Slavoj Žižek ali Jurij Gustinčič. En angleški komentator je navrgel Leninov rek. Kapitalizem se zna vedno rešiti, če plača delavec. In nasprotniki Buša v ZDA mu očitajo, da uvaja socializem, da bi rešil bogate in nesposobne…..

 7. Rado Rado pravi:

  David, vedno znova se izkaže, da je imel Crni ob svojem slovitem predavanju v CD, prav. In kar je skoraj istočasno ugotovila tudi Simona in ne nazadnje tudi jaz. Pravi jokavček si.

  Ampak pustimo to. To je tvoja osebna stvar.

  Ob svoji nedvomni načitanosti pogosto kažeš nerazumevanje bistva stvari. Tudi zgoraj si zgrešil poanto. Diskusija teče o ekonomiji. In moja ocena se je nanašala zgolj na Pavlovo ekonomsko znanje, ter ima tudi predzgodovino najinih dialogov (ki pa jih ti ne poznaš), odtod tudi tvoja nespretna in nevmesna pomoč Pavlu. Pavel je diplomirani inženir in se zna in zmore obraniti sam. (če bo le hotel).

  Zdaj pa pojasni prosim svoj pogled na makroekonomijo, ali pa utihni. Za brezvezno čvekanje nimamo časa.

 8. david.pelko david.pelko pravi:

  Rado, briga me, kaj si misliš ti, Crni ali Simona. Dovolj sem star, da sem se že imel priliko spoznati samega sebe. In še vedno se trudim čimbolj izstopiti iz sebe in se gledati skozi oko kamere in tudi magnetofona. Ja, pri delu, ker govorim s strankami se velikokrat snemam in analiziram svoje početje. Samo toliko v vednost :)

  Kar se krize tiče je to stvar ponudbe in povpraševanja. Kje so vzroki vemo, dejstvo pa je, da prihajajo časi nakupov delnic. Mislim, da tisti, ki prodajajo ravnajo popolnoma narobe, vem pa, da je hudič za nekoga, ki je vzel npr. 1.000.000 eur kredita, da je kupil delnice, danes so pa vredne 400.000 eur (če mu banka diha za ovratnik)

  Zoprno je edino to, da se bo potrošnja na trgu zmanjšala, kar bo znižalo prodajo izdelkov in storitev ipd…

  Vsaka stvar je za nekaj dobra, a ne?

 9. Rado Rado pravi:

  No vidiš, da znaš David, če le hočeš.

  Tvoj nasvet o primernem času za nakup delnic bo gotovo prav prišel tisti polovici Slovencev, ki imajo s čim kupiti. Problem je le za ono drugo polovico. Tisto, ki živi iz rok v usta. Tista polovica te možnosti izbire nima. Za to polovico nimaš pravega odgovora niti ti, neoliberalci pa še sploh ne. Če sem iskren, tudi jaz ne.

  Kaže pa cela stvar na to, da je makroekonomija vendarle prekompleksen zalogaj za obravnavo na blogu.

 10. david.pelko david.pelko pravi:

  Rado, v devetdesetih nihče ni imel denarja, pa so vseeno nekateri danes težki kar nekaj delnic :)

  Se pa strinjam, da danes brez denarja nimaš kaj kupiti.

 11. Alter pravi:

  Rado je itak znan kot skrajni levičar. Pavel, ti pa si v ekonomiji dosti boljši kot on.

  In kot je povedal že Mičo Mrkaič, Jože P. Damjan (ki je med drugim prestopil h komunajzerjem), in mora vedeti vsak ekonomist. Recesije so normalni poslovni cikli. Vsake toliko časa se zgodi kakšna hujša. Zaenkrat še niso odkrili sistema, ki bi uspešno preprečeval recesije.

  Izkaže pa se, da se države z liberalnim kapitalizmom poberejo dosti hitreje kot ostale. Slovaška, ki je izvedla reforme pred kratkim, bo potrebovala še nekaj časa, da nas bo prehitela (če ne bomo izvedli reform). Po drugi strani nas pa Estonija že počasi prehiteva – pa je tudi štartala bistveno revnejša od Slovenije.

  Vsaka nepotrebna regulacija pa stanje še poslabša. Komunizem se je ob prvi krizi sesul. Po drugi strani se pa kaže, da so nekateri državni ukrepi naredili krizo bistveno hujšo, kot bi bila sicer.

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.