PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Slapovi luči, Človek, Prerok, Mello

Objavil pavel, dne 12.10.2008

V času iskanja, v času srednješolskih let, sem prebiral revijo Aura in revijo Mladina. Takrat je bila Mladina udarna in iskrena. To je bil čas največje pluralizacije mnenj. Danes pa se večina ljudi vrača v objem socializma, z nostalgijo in neiskreno samocenzuro.

Revijo Auro sem bral zelo selektivno.  Od takrat se spomnim dobrega članka psihiatra dr. Viktorja Gerkmana, ki se je med drugim ukvarjal tudi z astrologijo. Verjetno je tip študiral Jungovsko PT, ki veliko temelji na astrologiji. Meni je astrologija bila nekoč zanimiva, danes pa jo gledam čisto kot vraževerje.

Članek je imel naslov: STRAH, VLADAR TEME. Obdelal je sodobnega človeka, ki je prepojen z vsemi možnimi strahovi, kraljuje pa mu eksistencialni strah. Takrat sem bolj ozavestil svoje strahove.

Kasneje sem prišel v stik z raznimi New Age gibanji, kjer pa so bili dostikrat v ozadju razni protestanti, ki so takrat evangelizirali vzhodno Evropo in ZDA. Spomnim se, da mi je sošolec v prvem letniku faksa dal nekaj kaset o nekem Solomonu, ki so mi bile takrat fantastične, saj so govorile ravno o tem, kako je potrebno imeti rad sebe, govorile so o odnosih in o brezpogojni ljubezni, dostikrat pa so citirale Sveto pismo. Takrat sem imel že za seboj nekaj kilometrine z zaljubljenostjo, oz. nekaj propadlih vez s puncami – tako da je bila to neke vrste zdravilna mast, ki me je tako zdravila kot učila in oblikovala.

V roke mi je prišlo kar nekaj kvalitetnih knjig ( v naši knjižnici), spomnim se sledečih:

Šri Aurobindo: Slapovi luči, nek študiran indijski modrec, ki je študiral v Angliji filozofijo in skušal sintetizirati večje religije.

Andrej Grabnar: Človek

Zvone Modrej : Sreča je metulj

Kahil Gibran: Prerok

Anthonny De Mello, SJ: Žabje molitve, več različnih knjižic ( enkrat me je ena knjičarka na hodniku potegnila za police in mi skrivnostno rekla, da te knjige izdajajo jezuiti iz Dravelj. Da je ta Mello katoliški duhovnik iz Indije, ki dela predvsem na duhovnosti. Spomnim se, da me je takrat to šokiralo, saj me je krščanstvo takrat odbijalo, sploh pa to, da so se komunisti množično spreobračali in hodili v cerkev, v strahu pred spremembo režima.)

To so bile moje knjige, ki so naredile podlago moji duhovnosti. Seveda so največ naredili ljubezenski in prijateljski odnosi iz tega obdobja. Odnos je generator preobrazbe.

Kasneje sem prebral ogromno knjižic p. Marka Rupnika. Najboljša mi je knjiga Jožef in njegovi bratje.

Pa nekaj knjižic jezuita Johna Powella.

  • Share/Bookmark

En odgovor v “Slapovi luči, Človek, Prerok, Mello”

  1. ponpet ponpet pravi:

    to, pavel! tega se drž!

    tuki še trije linki:

    http://animos.blog.siol.net/ http://www.zbudise.net/blog/ http://www.dajana.si/category/kdo-v-resnici-vlada-svetu/

    srečno! ;)

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.