PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Zahodnistična civilizacija 21. stl. je prepojila cel svet

Objavil pavel, dne 29.09.2008

Časopisa Dela načeloma ne bom naročal, dokler bo tako ekstremno levičarski in dokler ne bo imel jasnega tujega lastnika – kajti domači lastniki so vsi po vrsti tajkuni. Delo je po umiku JJ postalo še bolj ekstremno levičarsko kot je bilo pred vladavino JJ. To vem, ker sem bil njegov 30 letni naročnik. Zato Delo občasno poberem na obisku pri starših.

Včeraj sem prelistal SP. V oči sta mi padla dva članka, članek Aleša Debeljaka o “zahodnistični” civilizaciji v globalnem svetu in pa članek o narcisih, ki naj bi bili danes v večini skoraj vsi prebivalci. Vmes so analize narcisa Josipa Broza Tita iz neke doktorske naloge študenta PA PT.

Debeljak presenetljivo vidi DVOSMERNO ulico zahodnistične civilizacije.

Primerja klasično Grčijo, Atene in helenistično civilizacijo, ki se je spajala in oplajala s ostalimi kulturnimi svetovnimi tokovi. Kot paralelo Zahodu in zahodnistični civilizaciji.

Za Debeljaka ne obstajata dva nasprotna tabora danes v svetu: Zahod in Ostali. Temveč ugotavlja, da je zahodnistična civilizacija prekvasila celoten svet: tehnološko ( GSM, avtomobili, internet), potrošništvo, kapitalizem, demokracija, parlamentarne volitve, človekove pravice in pravna država. Pa pop kultura in glasba, filmi. Isti standardi. Debeljak sicer govori, da je sicer s parlamentarno demokracijo ponekod bolje, ponekod pa slabše.

Edino dva zadržka imam.

Kaj pa kapitalizem? To je moj galvni zadržek k Debeljakovem odličnemu članku iz katerega sem se marsikaj naučil. Kapitalizem obstaja šele, ko so vsi družbeni sloji v procesu tekmovanja ( za kar skrbi pravna država s svojo regulacijo v primeru monopolov, kriminala, kartelov in oligopolov. Ključno je tudi zaščita privatne lastnine ( seveda, če je pridobljena na legalen način).

Večinoma pa v svetu prevladuje t.i. socializem, oz. fevdalizem: zgornji sloji so se zavarovali pred medsebojno tekmovalnostjo: zato imamo monopole in oligopole. To pa ni kapitalizem, temveč fevdalizem. Da ne rečem, da imamo ponekod na svetu še kar sužnjelastništvo.

Drugi zadržek je umanjkanje pojasnil o prostem trgu, ki je pripeljal do tega, da ni nihče izkoriščanec in da se vsem standard veča, vsem, ki odpr

Debeljak izpostavi primer Japonske, ki je sprejela zahodnistično civilizacijo, hkrati pa je vanjo vsadila svoje uspehe: karate, karaoke, animo, mango – da ne rečemo prvovrstnih tehnoloških izdelkov za vsak žep. Vmes bi lahko še štel, kako Južna Amerika spreminja filmsko industrijo, pa tudi Indija s svojim Bollywoodom, ki ni čista kopija ameriškega Hollywooda. Tudi Kitajska bo v marsičem spremenila in oplodila zahodnistično kulturo.

Debeljak zaključi, da je delitev današnjega sveta na izkoriščevalski Zahod in na Ostale, ki so trpeči sužnji zahoda – zgolj neracionalni vidik, ki ga potrebujeta dva pola ljudi.

Prvi so naprednjaki, pravičniki( jaz bi jih poimenoval s predpono t.i. oz. levičarji), ki to polarizacijo potrebujejo za svoje moralistične obtožbe Zahoda, “izkoriščevalcev”. Sem uvršča očitno tako vse socialiste tega globaliziranega sveta kot tudi skrajne islamistične fanatike.

Drugi pol pa so nazadnjaški desničarji ( a res sem spadajo nacionalni socialisti tipa Haider, Peče in Jelinčič ?), ki to polarizacijo in delitev potrebujejo za stresanje iracionalne mržnje do drugačnih ljudi, do manjvrednih ljudi, oz. za sproščanje svojega napuha in svetohlinstva.

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.