PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Šovinistični skrajneži in socialdemokrati slavili v Avstriji septembra 2008

Objavil pavel, dne 29.09.2008

“Po večini preštetih glasov kaže, da so socialdemokrati (SPÖ) dobili 30 odstotkov glasov, njihova glavna tekmica ljudska stranka (ÖVP) pa 25 odstotkov, kar je za obe stranki najslabši rezultat v povojni zgodovini Avstrije. Na volitvah pred dvema letoma je SPÖ dobil 35 odstotkov, ÖVP pa 34.

Desničarski svobodnjaki (FPÖ), ki so pred volitvami stavili na ostro retoriko proti tujcem, so dobili 18,2 odstotka glasov, medtem ko je Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ) pod vodstvom Jörga Haiderja dobilo 9,8 odstotka, kar pomeni, da so več kot podvojili izid, ki so ga dosegli pred dvema letoma. Z okoli 10 odstotki, kar je en odstotek manj kot leta 2006, se je v parlament uvrstila še stranka Zelenih.”

Tole je sporočilo iz RTV Slovenija. BZÖ in FPÖ sta v njem šteti kot skrajni desničarski gibanji. V resnici pa imata temelje v nacional-socializmu. Sta proti EU in proti prihodu tujih delavcev v Avstrijo. Na teh barikadah pa stojijo prav tako socialdemokrati.

Pred kratkim je umrl socialist Leopold Wagner, starosta SPÖ, dolgoletni SPÖ glavar Koroške, ki je po SPÖ glavarju Simi ( le ta si je želel slovensko manjšino zaščititi), zavzel izredno šovinistično in trdo stališče do Slovencev na Koroškem. Priznal je tudi – še celo bahal se je in s tem iskal populistične glasove -, da je bil eden od voditeljev HitlerJugend-a.

V bistvu imamo v EU zmešane pojme o levici in desnici ( kamor štejemo nacional – SOCIALISTE??), sploh pa v Sloveniji. Kakšna je danes sploh razlika med socialisti ( socialdemokrati) in nacional -socialisti? Vsi preko državnih struktur in sindikatov blokirajo odprtje prostega trga delovne sile v Avstriji, do Slovencev pa imajo podoben odnos. Avstrija in Nemčija sta še edini državi, ki za nove članice EU nista odprla trga delovne sile.

Prav tako je jasno, da levica nima razvojnih in gospodarskih alternativ in kvalitetnega programa. Prej je bila SPÖ desetletja za vstop v EU – sedaj pa se zavzema, da bi Avstrija iz EU izstopila. V Sloveniji smo tudi imel 20 let histerijo “Evropa zdaj!”, sumim pa, da se bo plošča kmalu zamenjala. Slovenija je zelo specifičen primer, saj desnice in niti sredine nimamo. Imamo polno levih strank, naslednic nekdanje SZDL oz. ZSMS. Če pa v parlamentu ni desnice in sredine – potem tudi resnične demokracije ni!

Tragičen je poraz ljudske stranke ÖVP, ki je zaslužna za gospodarski čudež Avstrije v zadnjih 12 letih. Ob tem pa je vprašanje o desnici na mestu: čeprav EU države večinoma vodijo desne vlade – pa se pojavlja izginotje strank s krščanskodemokratskim težiščem.

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.