PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Moralizem in vrednote

Objavil pavel, dne 23.09.2008

Matej Kovač se v članku sprašuje kakšen mora biti sodoben politik, glede na to, da smo na zadnjih volitvah gledali zelo medle politike, ki so zganjali demagogijo in moralizem ( tipičen primer je Rop, ki je rekel, da JJ ni izkoristil dvig gospodarstva za popravek socialnih razlik).

Današnji politik mora biti isti kot grški politiki. Biti mora dober govornik za animiranje množic in dober vojskovodja, strateg, ki določa poti do ciljev.

V preteklosti so predvsem “desni” politiki skušali svoje volilce animirati s poštenostjo in kdo je nemoralen.

V zadnjih letih je ta način moraliziranja prevzela tudi levica ( primer Spomenke Hribar v Delu in Marte Kos v Dnevniku).

Danes ne smemo politiko več prepuščati amaterjem. Imeli smo veliko profesorjev ( “Drei professsoren, die Staat verloren!” je rekel lucidni Jelinčič). Sam bi dejal, da smo imeli veliko FDV -kumrovških strokovnjakov, ki so mojstri laganja in sprenevadanja in da ti “družboslovci” še kar vodijo našo državo in jo bodo očitno še vodili.

Politiki morajo biti profesionalci. Odlični govorniki, ki znajo jasno predstaviti ideje in cilje svoje stranke. Znati morajo odlično zagovarjati svoje vrednote, svoj sistem idej, svojo ideologijo. Znati morajo zanjo navduševati. Hkrati pa morajo znati hitro in lucidno razkrinkavati demagogijo, ideologijo in slabost programov svojih nasprotnikov. Kajti meglenost le teh politikov ( JJ, SLS, Bajuk, Golobič – ki je izgubil 30% Pahorjevih glasov, LDS) – ki je pristal na robu) je nekaj strank ( SLS, LDS) privedla do roba, eno pa čez rob.

Morajo biti tudi odlični strategi. Generali, šahisti, igralci monopolija. Znati morajo iskati zaveznike, interesne sfere, ki jih bodo podpirale oz. ki se zavzemajo za iste cilje. Znati mora navduševati, imeti mora vizijo.

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.