PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Brdo pri Kranju, park

Objavil pavel, dne 13.08.2008

Brdo se nahaja ob Predosljah, na severu Kranja – kamor se da enostavno priti iz obeh izhodov AC za Kranj.

Zunaj se nahaja veliko parkirišče in nek lovski hotel – vsaj tako zgleda. Potem pa za vstopnino 2,5€ lahko vstopimo v parkovni kompleks. Mi smo si to izbrali v nedeljo, ko je bilo zelo vroče in smo se vseeno hoteli v naravi sprehajati.

Notri so asfaltirane in lične peščene potke, ki se vijejo ob jezercih polnih lokvanjev in raznih ptičev- predvsem raznobarvnih labodov in račk. Nad potkami se košatijo ogromna, vsaj 100 let stara drevesa, najpogosteje kostanji. Zelenica je tako urejena, kot bi se šli golf oz. kot bi stopil v avstrijsko državo, kjer je vse perfekt.

Nama je bilo predvsem važno, da se sprehajamo v čisti naravi, v miru, v hladu, da se otrok nateče in da mali zaspi v svežem zraku. Jasno, da tavelkega botanika ne zanima. Ne zanimajo ga rože, ne žive meje v katerih so izrezana vrata, ne drevesa, ne trate, ne lokvanji. Včasih ga zanimajo živalice- najbolj pa voda in kamenčki oz. vejice – ki jih je metal vanjo. Vmes je izgubil tudi svojo plastično igračko, ki jo je vrgel v divji potok, ki je brzelo po kaskadah pregrad. Namesto proda je imel ta potok polno lupin sladkovodnih školjk – škoda ker marsičesa čudnega, čudežnega, nepojasnljivega- nisem imel koga vprašati za pojasnilo kot majhen otrok: “Očka, zakaj…?”

Seveda je park poln tudi revolucionarnih kipov Broza in ostalih rdečih klavcev.

Vmes smo videli grad iz protestantskih časov, pa čebeljnjak s kranjsko sivko, kočijo z vpreženimi belimi konji, hipodrom, dolenjski topler in nazadnje stekleno novo stavbo predsedovanja Slovenije EUju leta 2008 – prva polovica – ki začuda paše v to okolje. Žena mi je dejala, da danes v starejšo arhitekturno okolje ali v naravo največkrat zelo okusno vkomponirajo ravno steklene stavbe – kajti nobene druge na sedejo tako dobro v obstoječe okolje.

Vmes smo še z delavcem debatirali o domačih živalih – saj je Brdo vedno slovelo po živalskem bogastvu: po jelenih, srnah, medvedih, vevericah, lisicah itd. Baje so marsikaj od teh živali zaradi strahu pred hrupom in varnostjo pred letom umaknili, da pa živali skušajo naseliti nazaj.

Prišli smo do hipodroma in do golf igrišč, na jugu do ograje in do grajska palače s teraso in vodometi v ospredju, tskupaj s cvetnem parkom. Na severu pa smo vijugali med jezerci, potoki, jasami in gozdovi in spet prišli do ograje.

Lušten izlet za 2 do 8 ur, lahko tudi za cel dan – če se vmes ustavite še na kosilu.

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.