PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

S čolni po zelo dolgočasni vodi reke Save

Objavil pavel, dne 8.08.2008

Ko se je pred dopusti zgodila tista strašna nesreča na HE Blanci – kjer je umrlo 13 vaških politikov in raznih funkcionarjev na direktorski poziciji ” komunalno podjetje”- sem bral psihopatske komentarje na raznih forumih, kjer so se rumenkasto zgražali ” a takile nas vodijo”. Seveda so kasneje ti komentarji izginili, saj so bili med žrtvami strankarski voditelji in dobro plačani krajevni funkcionarji iz vsega spektra političnih strank ( SLS, SD, LDS) – medtem ko so forumaši navijači za eno od strank oz. za enega od polov – tukaj pa je župan Kristjan Janc naredil veliko koalicijo in tako so bili v potopljenem čolnu skoraj iz vseh strank- čeprav jaz trdim, da so pri nas vse parlamentarne stranke en in isti socialistični šmorn.

Mene pa je grozilo predvsem to – kako je tanka meja med življenjem in smrtjo. Tista nedolžna guba vode v prelivnem polju za katero ob vseh adrenalinskih užitkih na vodi in ob splošnem nepoznavanju elektraren – sploh pomisliti ne moreš – da je nevarna. Kajti za spuste rek se kar spoznam, saj sem s kajakom prevozil kar desetine km po slovenskih rekah in tudi po Bohinjskem jezeru sem se učil vseh osnovnih veščin – sploh pa eskimotiranja. Bil sem po Savi Bohinjki, po Krki, pa na Savi v Tacnu in navsezadnje tudi po drugod po Savi in seveda na Soči sem se že spustil.

S kajakom smo skakali čez jezove na reki Krki, ki je drugače zelo turistična reka, toda nekatere ovire so med 4 in 2 metri visoke in enkrat me je pri padcu obrnilo in sem se znašel pod slapom. Odpel sem trak in splaval iz čolna, toda tone vode so me držale pod vodo kar dobro minuto ( 5 poizkusov izplavanja), dokler mi ni ostala zadnja taktika, da sem se prepustil. In res me je potem tisti “šibek” tok reke Krke čez par sekund izpljunil iz globine. Takrat me je krepko prestrašilo in popil sem ogromno vode. Pa imam se za dobrega plavalca.

Dosti hujše je na površju zgledalo v Tacnu, kjer sem se pa večkrat hote ali nehote preobrnil v srednjem toku. Da ne rečem v Soči. Da ne rečem koliko raftanja imam za sabo. Tako, da razumem, da so ljudje v tistih čolnih želeli na ekstremno dolgočasni Savi doživeti vsaj drobček adrenalina.

Popolnoma brezpredmetna so pametovanja tistih, ki pravijo: “ja kaj pa so hodili na reko brez čelad in reševalnih jopičev”. Kajti kdorkoli se poglobi v fiziko vode na prelivnem polju – bo vedel – da človeka izpod nekaj ton vode ne reši noben rešilni jopič. Le kaj pa so več dni delali potapljači – kot vlekli trupla točno izpod “slapu” – torej skoraj iz mesta, kjer so se prevrnili in kjer jih je teža vode pritisnila ob dno reke. In jih je pritiskala nekaj dni, nekaj 10 ur.

Sem se pa spominjal kako nas je mulce z gumenjakom nekoč opozarjal ob obrežju reke Mure domačin – da je Mura izredno močna reka in da varljivo na vrhu gladine deluje dolgočasna in počasna. Takrat smo njegova svarila pametno upoštevali.

Ko sem gledal tisti posnetek – je bila tista guba vode v prelivnih poljih res videti “šala mala”. Tudi znanje o HE mi ne bi pomagalo, kajti adrenalinskih izkušenj sem bil iz vode že navajen veliko večjih kot pa tale guba pri HE Blanca ob Sevnici.

V resnici bi lahko kaj več vedel edino Barbarič ( šef gradnje elektraren na Spodnji Savi ( pa ne vem ali je strojnik ali gradbenik – ali sploh ve – kaj se tam dela- ali je zgolj politična lutka)), ki se je eden redkih izognil nesreči – ker so sigurno računali koliko ton vode tam pritisne in ker so iz raznih skic vedeli, da se tam mora moč vode “ubiti” na ta način, da se dva toka med sabo meljeta. Njegova odgovornost je največja. On bi moral s svojim znanjem in strogostjo odvrniti te FDVjevce in DIFovce od nepremišljenosti ob potrojenem pogumu zaradi kolektiva. Drugo pa je – koliko so ga ti družboslovci – ki se imajo za superpametne – čeprav že v 5. razredu osnovne šole niso obvladali matematike – poslušali. To bodo več vedeli kriminalisti – če bodo poslušali GSM pogovore iz posnetkov.

Baje je en gumenjak z ljudmi šel brez problema čez, da pa so se vsi kanuji oz. trši čolni zlomili oz. prevrnili. Še sedaj mi ni jasno – kako se je en ženska iz tistega mlina rešila.

In kaj je potem še grozno: da novinarji pišejo ekstremno neumne naslove ” Sava je vzela 13 življenj”. To je tako neumno in infantilno. Kot da moraš biti za novinarja infantilen bebec, ki vedno išče krivdo za nesrečo nekje drugje. ” Cesta je vzela …”  ” Lastnik lokala XY je kriv za smrt 3 deklet pred lokalom”.

Kdaj bodo ljudje že začeli odgovornost za svoja dejanja prevzemati na svoje rame?

Je tako nepietetno in robato, če bi napisali ” Zaradi nepremišljene kolektivne odločitve je umrlo 13 ljudi”? Pa smo že na drugem polju, ki se mu reče gospodarstvo in družba – kjer se tudi dogajajo veliko bolj nepremišljene, robate, neumne in nore KOLEKTIVNE odločitve.

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.