PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Finančna kriza in zaton liberalizma

Objavil pavel, dne 6.08.2008

Zadnjič sem si po daljšem času izposodil Delo in z njim Sobotno prilogo. Strahotno enoumje. Eminentni članki Mije Repovž. S stalno enimi in istimi gradualisti.

Zdirigiran napad na liberalizem, na ” neoliberalce”. Najglobjega si je privoščil politični ekonomist Bogomir Kovač. Čakam od naših liberalcev kakšen poglobljen odgovor na njegovo enosmernost, kajti toliko že poznam liberalizem – da ne kupim vsega od naših enobravnih intelektualcev, katerih edini domet je kurnik Sobotne priloge in ostali domači mediji, ki jih častijo kot strokovnjake.

Oglasil se je tudi liberalec dr. Igor Masten, ki pa je zgolj načeloma zavrnil pisanje Bogomirja ( ne Stanislava) Kovača – ni pa šel lucidno analizirati posameznih trditev dokttorja slovesnke socialistične ( gradualistične) ekonomije.

http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/335148  in njegove kolumne.

Strahotno je, da bi naši intelektualci na svojem kupu gnoja še vedno radi uporabljali nek svoj sistem ekonomije in družbene ureditve, ne glede na globaliziran svet. Pri tem Slovenija strahotno izgublja na konkurenčnem polju. Medtem, ko naši kumrovški dohtarji in intelektualci lastnim majhnim ljudem ( prestrašenim birokratom) že drugo stoletje pripravljajo govore o boljši in pravičnejši prihodnosti – pa na prvo messto globalizacije tečeta Indija in Kitajska, ki bosta v 21. stl. diktirali tempo liberalne ekonomije in bosta seveda imeli veliko sočutja za take lokalne čudaške butalce.

Teden kasneje pa se je pojavila Okrogla miza na Radiu Slovenija ZATON LIBERALIZMA,( ZELO PRIPOROČAM V POSLUŠANJE !!!)  kjer so strokovnjaki in klasični liberalci pojasnili, da v Sloveniji klasičnega liberalizma še nikoli ni bilo in da se v svetu le ta vse bolj uveljavlja, sploh zadnja leta v Skandinaviji – kar pa naši mediji in naši kumrovški strokovnjaki, ki so nekoč delali za samoupravni socializem, danes pa so na plačinlih seznamih tajkunov ( nekoč socialističnih birokratov – danes pa so to kar naenkrat managerji in hkrati večinski lastniki nekoč državnih – še prej družbenih in še prej ukradenih podjetij).

Tomaž Štih navaja v svetu preverljiva dejstva:

” Kot zanimivost:

  1. Danska je reformirala trg delovne sile,
  2. Švedska je uvedla voucherje za zasebne šole in zvišala števila otrok v njih za desetkrat,
  3. Islandija pa je uvedla enotno davčno stopnjo.
Skandinavske države so torej uvedle tiste ukrepe, ki so pred štirimi leti v Sloveniji po mnenju istih kolumnistov veljali za (neo) liberalne in skrajne. Ni čisto jasno, ali se je vmes kaj spremenilo in so odslej ti ukrepi “zmerni”, ali pa so tudi Skandinavci izgubili kompas.”

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.