PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Intervju: Tovarišijski kapitalizem je utemeljen na kriminalu, korupciji in klientelizmu

Objavil pavel, dne 17.06.2008

Ekonomisti in novinar Stanislav Kovač je naredil izvrsten intervju z enim od mlajših liberalnih ekonomistov dr. Bernardom Brščičem, ki je trenutno v Sloveniji ekonomist z najbolj inteligentnim umom in ostrim jezikom. Če upoštevamo, da se je M.Mrkaić umaknil v ZDA in da mora pisati zgolj v ozkih okvirjih zaradi pogodbe.

“Tranzicija se je dejansko začela pred 18 leti z Markovićevim zakonom o podjetjih, kjer lahko že zaznamo prve obrise izrojenega tovarišijskega kapitalizma, ki ga živimo danes.”

“Prvotna akumulacija kapitala je proces “zakonitega” in “preglednega” pozasebljanja (beri: kraje) družbenega premoženja, primerljiva procesu ograjevanja v tudorski Angliji, o katerem govori Karl Marx v Kapitalu I. Po letu 2002 smo priča procesom koncentracije kapitala, to je kapitalizacije presežne vrednosti kapitalistov in centralizacije, torej nastanka velekapitalov.”

“Tudi meni je Marx kot teoretik revolucije skrajno priskuten, a ločiti je treba med Marxom kot pronicljivim analitikom kapitalizma, ki ga zgodovina ekonomske misli uvršča med pomembnejše politične ekonomiste 19. stoletja, in Marxom kot mefistom v ozadju najbolj totalitarne utopije 20. stoletja. Prepričan sem, da če želiš razumeti miselni okvir komunizma in našega tovarišijskega kapitalizma, ne moreš mimo Marxa.”

Ste zagovornik klasično-liberalnega kapitalizma. Kako ga razlagate?

Klasični liberalizem Acton-de-Tocquevillove tradicije, ki ga danes najverodostojneje zastopata freiburška ordoliberalna in neoavstrijska šola, temelji na pravni državi, tržni konkurenci, svobodni podjetniški pobudi, minarhizmu in negativnem umevanju svobode. Klasično-liberalni kapitalizem je daleč od anarhokapitalizma, saj potrebuje močno državo, ki pa je omejena na ozko področje vladavine”

  • Share/Bookmark

En odgovor v “Intervju: Tovarišijski kapitalizem je utemeljen na kriminalu, korupciji in klientelizmu”

  1. 1tastar 1tastar pravi:

    Ti samo citiraš tiste, ki tega niso od blizu videli. Oglej si mojo prakso:

    http://1tastar.blog.siol.net/2008/06/14/klientelizem/

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.