PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Klinični center in gnilo zdravstvo ( organizacija) v Sloveniji

Objavil pavel, dne 6.06.2008

Moj oče ima že 7 let sodobno bolezen, raka. Morda o tem kdaj kaj več, ker zadnje čase zbolevajo okrog mene deset let starejši, ali deset let mlajši. In umirajo. V 6 mesecih po prvi preiskavi. Samo v zadnjih mesecih lahko naštejem 6 znank in znancev, ki so za rakom umrli in še enkrat toliko, ki se še zdravijo.

Ta rak je bil malce pozno odkrit ali pa je bilo kaj drugega. Kako naj si drugače pojasnim dejstvo, da se mu vsake dve leti sproži nova metastaza? Debelo črevo, pljuča ( naključno slikanje), ledvice, prostata.

Pred tedni je med pregledom po dializi bilo ugotovljeno, da je njegov vnetni faktor izredno visok. Pa so ga hospitalizirali v KC. Med vikendom je šel domov, češ, da vmes tako ne bodo naredili preiskav na CT, ker je baje dolga vrsta. V ponedeljek se je vrnil in cel teden kot nujen primer ležal v KC čakajoč na preiskavo na CT. Danes bo spet prišel domov, kajti že 14 dni kljub visokemu vnetnemu faktorju še vedno niso naredili preiskav, kje se mu je rak spet pojavil v telesu.

Mar ni to tragedija? Človek, ki celo življenje dela in plačuje velik zdravstveni prispevek, morda največji na svetu glede na višino plače – pa potem, ko je bolan dobesedno umre v vrsti, med čakanjem. Čakanje je zame poleg birokracije in slabe organiziranosti eden od simbolov socializma, ZARES socializma – ki mu danes pripisujem na podlagi mladoekonomistov še en simbol – neopravičeni privilegiji elit. Jaz osebno nisem doživel najhujših mučenj, zločinov in represije – če pa bi bil kakšne 20 let starejši – pa bi jih zelo verjetno doživel – ker nisem človek z upogljivo hrbtenico – kakršnih je v Sloveniji vsaj 90%.

Pred tedni se mi je pojavil gronolom – a se reče tako. V tujini bi mi zavarovalnica pač plačala stroške pri izbiri enega od zobozdravnika. Kako pa je pri nas. Če te kaj boli – pojdi v dežurno izruvati. Ma, saj to je srednji vek. Če pa hočeš, da ti bo zavarovalnica plačala – potem pa moraš počakati 4 leta, da prideš na vrsto. Čemu? Je premalo zobozdravnikov? Je problem netrga? Je problem monopolna zdravstvena zavarovalnica? Ali pa obupna socialistična – in ne strogo ekonomska organiziranost zdravstva?

Kam gremo, socialistična Slovenija?

  • Share/Bookmark

En odgovor v “Klinični center in gnilo zdravstvo ( organizacija) v Sloveniji”

  1. vvooodnarka vvooodnarka pravi:

    Zdaj in že kar nekaj časa je, ko smo zabredli v kapitalizem. Prav vse nas je vakum kapitalizma posrkal.

    Zdravstvo je ena sama žalost. Najbolj me boli, da se tako malo naredi za svoj narod. Včasih smo jokali, da gre vse dol v Beograd. Pa sem takrat imela zobozdravnika. Ko ga danes nimam. Pred 25 leti sem se preselila v drugi kraj, ker sem se preselila k možu. Kadar me je kaj bolelo so se me podajali kot bi imela ošpice. Skratka še danes sem brez svojega zobarja. Pa na mojo nesrečo tudi, če bi ga imela si z jim tako nebi mogla kaj dosti pomagati, ker samo ojri veljajo… večji je šop bolj so ti na ulugo.

    Kdaj bo vsem jasno, da s tem, ko vsakega briga le svoja rit nikamor ne pripelje.

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.