PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Public enemy: Divja privatizacija Slovenije

Objavil pavel, dne 4.06.2008

Stanislav Kovač se v odličnem komentarju v Financah posmehuje Lahovnikovemu sprenevadanju in današnji parlamentarni farsi, ki ugotavlja, da se je kapitalizem začel s prihodom JJ in prodajo Mercatorja leta 2005. Kovač dokazuje, da se je tajknuski kapitalizem že začel v ostrem socializmu pod vodstvom reformatorja Markovića ( Ante, ki je reševal velike dolgove, ki si jih je socialistična Juga imela na Zahodu, predvsem v ZDA. Ante je bil uslužbenec posojilodajalcev.).

Grabljenje premoženja s strani vseh, ki so bili takrat pri koritu. Grabljenje je brezčasno in ne moremo reči, da je grabljenje značilno samo za kapitalizem. Še kako je značilno za socializem in fevdalizem in tudi za sužnjelastništvo.

S tem, da v pravem kapitalizmu poteka prisvajanje lastnine transparentno. Ostro je prepovedana kraja lastnine. Lastniki kapitala tekmujejo tako kot delavci na transparentnem trgu. Trg jih motivira, da tekmujejo in da zmagajo. To je čisto legitimno.

Slovenski tajkunski “kapitalizem”, ki je bolj fevdalizem – pa tekmo preprečuje na vseh področjih. Ti tajkuni se med sabo dogovarjajo, njihovi dvorjani mediji in politiki – jih ubogajo. Pravna država pa ne deluje, ker bi s tem ovirala pri poslovanju naše kriminalce tajkune.

Noben tajkun ne bi preživel poslovno v pravem kapitalizmu – ker nima kilometrov v tekmovanju. Tipičen primer je Janković: ko ga politika brcne iz “posla” – se tip ne loti novih poslov kot tipičen kapitalist – ampak si najde vrtiček v politiki.

Kovač zaključi, da je s slovensko tajkunizacijo, ki traja od leta 1990 – in je netransparentna in škodljiva privatizacija družbenega kapitala – morala pa bi biti transparentna – da je najbolj izgubil prav razvijajoči se slovenski kapitalizem. In s tem so socialistični birokrati poleg materialnega interesa pridobili tudi populistično -idejni interes saj so množicam “pokazali kako slabo je imeti kapitalizem”.

Pa v resnici v Sloveniji kapitalizma še ni bilo od leta 1990, niti pravna država se še ni uspela razviti – kajti to bi oviralo grabljenje socialističnim birokratom in ohranjanje krivičnih privilegijev in rent.

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.