PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Franc Rozman – Stane osebno odgovoren za 600 civilnih žrtev leta 1942

Objavil pavel, dne 29.05.2008

Bloger OKOP je bil s tem prispevkom cenzuriran, bloger Alter pa ga je pomagal spraviti v javnost.

Piše o odkritih pismih Edvarda Kardelja, voditelja komunistične revolucije, ki se je celo zgražal nad partizani iz 2. grupe odredov, ki je delovala južno od Ljubljane, v stilu:

“je pobijala civiliste, naše zaveznike in kar ene ljudi, ki niso imeli nobene veze z belogardisti. Včasih so pobili celo od 20 do 60 civilistov na manjšem območju. Včasih so jih pred ubojem zverinsko mučili. To na partizansko vojsko meče slabo luč med lokalnim prebivalstvom, ki nas je zasovražilo zaradi tega. Eni naši so nepremišljeni v svoji vnemi po delanju revolucije, ko bi morali predvsem ljudem dajati vtis, da smo samo osvobodilna vojska”.

Franc Rozman -Stane pa je bil v tem času vodja te vojaške enote, tako vojaški kot politični (saj je kot zagrizen komunist šel v Španijo delati komunistično revolucijo)  ki je pobila v nekaj mesecih okrog 600 civilistov. Kasneje je hitro in zelo napredoval. Morda zaradi vojnih zločinov?

Zanje je kot voditelj vojaške enote definitivno vedel. Zelo verjetno jih je osebno ukazal. Prav tako je verjetno, da je pri mučenju in pobijanju nedolžnih civilistov na začetku vojne osebno sodeloval. Ni pa še podatkov koliko teh nedolžnih civilistov izmed 600 evidentiranih žrtev v poletju leta 1942 je ” Komandant Stane” osebno likvidiral in še prej užival v mučenju.

Se lahko imenuje po vojnem zločincu vojašnica v demokratični državi? Kdaj se bo kakšna nova vojašnica potem imenovala tudi po Metodu Trobcu in po Silvu Plutu? Pa čeprav sta velika revčka v primerjavi s komandantom Stanetom, saj sta pobila kar 100-krat manj nedolžnih žrtev.

 • Share/Bookmark

5 odgovorov v “Franc Rozman – Stane osebno odgovoren za 600 civilnih žrtev leta 1942”

 1. Rado Rado pravi:

  Civiliste so mučili? Čemu?

  Kar tako iz čistega miru? Nek vsaj formalni izgovor je tudi Franc Rozman moral dati?!

  Okop je torej zapisal vest o mučenju. Na katere vire se opira? Naj zapiše vire, da bomo lahko preverili. Pri teh zadevah se “prodaja” veliko megle. Zato mu kar na prvo žogo tudi ne bomo verjeli.

 2. tecnstrdesc tecnstrdesc pravi:

  Kje so dokazi, brez tega gre za navadno blebetanje :?

 3. Alter pravi:

  Rado, a ti že sam sebe vikaš, ker praviš, da ne “bomo verjeli”?

 4. Rado Rado pravi:

  Alter, imam se za del tiste množice, ki ne naseda priljubljenim populizmom. (od tod množina).

 5. nevenka nevenka pravi:

  Ne bomo verjeli, ne. Bo kar treba dokazati take hude obtožbe.

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.