PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

4 napačne predstave bodočih zakoncev

Objavil pavel, dne 29.05.2008

Štiri napačna pričakovanja zakoncev

Družinske drobtinice iz e-Uvid-a

Nekateri avtorji navajajo štiri napačna pričakovanja, ki jih mnogi prinesejo s seboj v zakon, nato pa potrebujejo leta, da jih odpravijo.

Ta napačna pričakovanja pa je moč preoblikovati v realna, ki lahko postanejo dober temelj za dobro, živahno, in učinkovito partnerstvo med možem in ženo:

.

  • Prvo napačno predpostavljanje ali pričakovanje:
»Pričakujem, da mi bo sozakonec zadovoljil vse potrebe.«

Mnogi vstopijo v zakon s predstavo, da bodo odslej „živeli srečno do konca svojih dni in da jim torej ne bo manjkalo nič, česar jim ne bi mogel dati partner. Sanjajo o tem, da bodo vedno vse delali skupaj: delali, se igrali, se ljubili, bili starši, itd. in uživali vsak trenutek v tem. V teh sanjah pa si zakonec predstavlja večinoma le stvari, ki so samo njemu všeč.

Revidirano pričakovanje

Sam bom moral zadovoljiti nekatere svoje potrebe, da bom lahko vzpostavil ravnovesje in vitalnost v svojem zakonu. Moj partner ni moj edini prijatelj. Najina svetova sta različna. Deliti se morava naučiti različnost in bogastvo drug z drugim. V tem bova našla neko sinergijo. Najbrž ne bi obstala v zakonu, če bi živela samo vsak v svetu drug drugega. Zakon kot na osamljenem otoku, bi bil najbrž velik dolgčas in polomija.

.

  • Drugo napačno pričakovanje:
»Zakonski stan mi bo prinesel izpolnitev in popolno zadovoljstvo sam po sebi.«

Ker sem pač bil določen za ta stan, v katerega sem končno prispel, mi torej ni treba biti več v skrbeh za karkoli.

.

Revidirano pričakovanje

Zakon je partnerstvo, ki ga ustvarjava skupaj, ni »stan« v katerega vstopiva in kateremu bi se podredila. Je nekaj dejavnega in ne pasivnega. Zgrajen je na medsebojni ljubezni in predanosti, kjer se identiteta vsakega ne izgubi, ampak ostaja edinstvena. Zato je tudi najin zakon edinstven.

  • Tretje napačno pričakovanje:
“Veva, da bova občasno imela probleme, vendar najin zakon je ‘dober zakon’ in zato ne bova imela resnih težav. Tako se dopolnjujeva in sva zgradila tako močno, ljubečo vez na vseh področjih, da sva preprosto namenjena preživeti preostanek najinih dni skupaj, v ljubeči blaženosti.”

Hitro lahko vidimo norost takega predpostavljanja, vendar veliko zakoncev pride z njim pred oltar! Hudi pretresi in konflikti lahko prizadenejo zakon, ne glede na to, kako zelo se zakonca ujemata.

.

Revidirano pričakovanje

Pravo partnerstvo v zakonu raste in se razvija, navkljub resnim temnim časom in celo kot rezultat le teh. Najina ljubezen ni statična, ampak se poglablja in se ojača preko preizkušenj. Določeni vzorci v najinem partnerstvu se bodo lahko sčasoma spremenili. Lahko bova celo sprejemala popolnoma nove vzorce.

.

  • Četrto napačno pričakovanje:
„Kot moj najboljši prijatelj, bo moj ljubljeni vedno stal ob meni. Tudi, ko me bodo vsi drugi razočarali ali ko bo postalo moje življenje osamljeno, mi bo prinesel tolažbo, ki jo bom potreboval.“

Tudi to pričakovanje se zdi verjetno, pa vendar ni resnično. Čeprav pravi najboljši prijatelj ostaja zvest in ljubeč, še posebej v težkih trenutkih, pa ima tudi lastne pomanjkljivosti in ne more preprečiti, da bi nekdo šel skozi temna obdobja. Zavezniška narava zakona zakoncema omogoča, da lahko gresta skozi čase skupaj takrat, ko sta zelo močna in tudi takrat, ko je njuno prijateljstvo zelo šibko in ogroženo.

Revidirano pričakovanje

Ne glede na trenutno stanje najinega prijateljstva, ostajava ‘številka ena’ drug drugemu v najinem izključujočem intimnem odnosu. Kljub različnim interesom, sva ustvarila skupen dom, skupno vez, ki je globlja kot le prijateljstvo. Končno naju takrat, ko se najino prijateljstvo iztroši, opogumljata najina vera in namen, da bi v najinem odnosu našla Božjo ljubezen. Zakramentalna narava najine zaveze premosti prepade najine človeške omejenosti. Tudi, če si nisva bila zelo dobra prijatelja, veva, da je med nama nekaj večjega od naju, ki naju ogrinja v ljubezen in predanost.

(po Leif Kehrwald, Marriage and the Spirituality of Intimacy, St. Anthony messenger press, Cincinnati, Ohio, USA, 1996)

Povzel: p. Miodrag Kekić, DJ

  • Share/Bookmark

En odgovor v “4 napačne predstave bodočih zakoncev”

  1. Pi.Roman Pi.Roman pravi:

    :) Kot da bi gledal Oprah ali tistega doktorja Phila, ali kaj je že on. :)

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.