PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Racionalni volilec in njegovi kriteriji

Objavil pavel, dne 29.04.2008

Razlika med racionalnim volilcem in ostalimi volilci je v tem, da ima racionalni volilec življenjske kriterije, medtem, ko imajo ostali volilci ideološke, sanjske, religijske kriterije.

Recimo: kdo od vas si želi,

 1. da bi imel višjo plačo
 2. da bi imel na izbiro več perspektivnih služb ( več novih podjetij pa se lahko pojavi le ob večih tujih investicijah. Le te pa pridejo ob ugodnejši davčni zakonodaji in ob 90% zmanjšanju birokracije)
 3. manjše davke ( na plačo)
 4. manj birokracije ( v teži papirja in v ceni koliko tak papir stane
 5. pokojnino ( vsaj 300 € – ki je zelo vprašljiva – glede na to – da denarni sklad sploh ne obstaja, ker je že desetletja prazen!) čez 10 ali 20 let
 6. funkcionalno zdravstvo
 7. funkcionalno šolstvo za svoje otroke
Koga od vas pa še brigajo kulturno bojniške tematike o partizanih in domobrancih? Pa nacionalni interesi okrog Pivovarne Laško in podobnih socialističnih -državnih podjetij? Pa levi in desni in osredinjeni? So to res ključni kriteriji?

Katera politična stranka vam ponuja konkretne cilje in konkretno pot do njih?

Mar ne obljublja večino strank v Sloveniji

 1. “večjo socialno pravičnost “
 2. “večjo socialno enakost”
 3. ” manj socialnih razlik”
 4. “uravnoteženost”
 5. “več skrbi za malega človeka”?
 6. “solidarnost”
 7. “nacionalni interes”
 8. “zgodbo o uspehu” in “napredek”
Polno enih lepih zvenečih besed o bodočnosti ( hkrati pa še vedno polno naivnih bebcev – ki se iz zgodovine nategovanj še niso prav ničesar naučili) – toda že od daleč se vidi, da so te besede zgolj politične laži in idealizmi – ki nimajo nobene tehnične ( ekonomske) perspektivne poti – ne v ospredju in ne v ozadju. Skratka natepavanje prazne slame. Očitno je butastih volilcev še veliko – ali pa zgolj prelakomnih birokratov – ki nasedajo tej prazni slami Pahorja, Golobiča in Školjča- da o ostalih 7 palčkih sploh ne govorimo. Na koncu nič od zgornjega. Edini interes je skrit, a vsakič znova spet uresničen. Birokratske in politične elite fantastično dobro živijo na račun večine prebivalcev.

Saj nimam nič proti zgornjim besedam. Toda ko vidim, kako želijo do tega priti:

 1. z zapiranjem in ščitenjem trga na vrtičke (fevdalizem)
 2. z večanjem birokracije (fevdalizem)
 3. z večjim obdavčenjem izobraženih, kreativnih in podjetnih ljudi, ki resnično ustvarjajo novo vrednost ( pravi srednji razred) , SUŽENJE-LASTNIŠTVO
 4. z dogovorno ekonomijo med baroni (fevdalizem)

 • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.