PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Ali živite bolje kot pred štirimi leti?

Objavil pavel, dne 29.04.2008

       

rezultati ankete na Financah na vzorcu 830 glasovalcev.

Skoraj polovica (48,3%) Slovencev živi malenkost bolje.

Ali 38% (glasovali so NE)  pomeni odstotek ljudi, ki je od LDS vlad prejemalo velika darila – Janša pa je ta darila ukinil?

 • Share/Bookmark

11 odgovorov v “Ali živite bolje kot pred štirimi leti?”

 1. Rado Rado pravi:

  Težko bi rekel, ali živimo bolje, ali slabše. To je poleg statistike tudi stvar osebnih občutij. Prava fantastika pa je Pavlova posplošitev. Tiste nezadovoljne z eno potezo uvrsti med depriviligirance.

  Se vam zdi, da je avtor takšnih poenostavljenih izjav lahko zares diplomirani inženir? Jaz resno dvomim v Pavlovo diplomo!

 2. nevenka nevenka pravi:

  ….najbrž pomeni, da je 48,3%na nek način priviligiranih sedaj. Struktura volilcev Janše je tudi večinoma znana, tako, da je malenkostno izboljšanje logično pogojeno. Kdor ne zna pač ne zna, tudi če mu vse omogočiš.

 3. Nataša Nataša pravi:

  No, jaz sem pred petimi leti, ko sem se po diplomi zaposlila v nevladni organizaciji, prejemala osebni dohodek v višini 80.000(z besedami: osemdesettisoč)vključno s prehrano in prevozom. Zdaj sem zaposlena v invalidskem podjetju in prejemam 700 € (prehrana in prevoz všteta), kar je sicer malce več, so se pa življenjski stroški vmes dvignili in sem približno na istem (živim v prestolnici). To izjavljam kot univ. dipl. teologinja in prisežem pri vseh svetnikih, da nisem dobila nikoli nikakršnih daril. Ne od matere Cerkve, ne od Janše, kaj šele od LDS.

 4. Pris Pris pravi:

  Od tiste farse na Žurnalovi spletni strani anketam tudi uradno ni več za verjeti, še posebej če govorijo v prid SDS in sedanji vladi.

  Sploh je pa posploševanje, kot si ga je privoščil avtor sestavka, skrajno imbecilno in agitatorsko. Toliko ima za povedati zoper prejšnje vlade in totalitaristične ureditve, največkrat tudi upravičeno, pa ne vidi, da sam pri uveljavitvi svojega prav uporablja iste ali hujše metode diskreditiranja in diskriminiranja.

 5. pavel pravi:

  Gotovo je tudi med 50% zadovoljnežev nekaj tistih, ki so JJevi dvorjani, hlapci in protežiranci. Naplošno se nam standard dviga po letu 1991 zelo počasi. Tako, da se po 4ih letih to že kar pozna. Seveda, če je človek iskren. In seveda, če je človek odvisen od svojega dela in ne od drugih okoliščin. Čeprav JJ ni veliko naredil glede gospodarskih in davčnih reform – pa bomo prej ali slej postali država, kjer bo vsak “svoje sreče kovač” in to z rezultati dela – ne z lezenjem v rit oblastnikom in s tem, da “se znajde”.

  Janševih volilcev je okoli 18%. Realno gledano so se razmere za večino ljudi popravile, ker gremo počasi vedno bolj v kapitalizem, kjer bo vsak odvisen od svojega dela in rezultatov in nič več od mamice “stranke” ali mamice ” države” oz. subvencije. Seveda se je marsikdo zlagal – iz ideoloških razlogov – Janši pač ne sme priznati pod nobeno ceno, da je večino prezaščitenih državljanov spravil v 4ih letih za 10% na višjo vejo. Kajti med 38% spadajo volilci Pahorja ( 20%, Golobiča 12%, LDS 3%, DESUS 3%, Lipa 0,01% in del SNS, SLS in NSI volilcev). Kdor se do JJ-jeve vlade ni naučil delati – da bi z delom preživel – pač ni problem sedanje vlade – ampak prejšnjih vlad – ki so take lenuhe pretirano ščitile.

  @Pris: kako grobo in nerazumno je mene, ki zgolj razmišljam in kritiziram (in nimam nobene oblasti), primerjati s totalitarizmi in celo fašistično zaključiti, da sem po metodah isti ali še hujši – pa nisem ubil niti enega človeka ( vs. nekaj 100 miljonov žrtev teh socializmov), ne ropam nikogar, ne razlaščujem nikogar, ne lažem za dosego oblasti. Skratka ideologija in socialistična religija sta ti – socialističnemu talibanu- že zdavnaj pomračili tisti ubogi razum. In ravno taki socialistični talibani si upajo pridigati o diskreditiranju in dikriminiranju vsakemu, ki za njimi ne ponavlja njihovih imbecilnih in lažnivih parol – ampak upa celo reči kaj kontra.

  Sklepam tudi, da bi lahko prišlo do zlorab. Toda tudi v preteklosti je prihajalo pri anketah do zlorab.

  Meni so se dohodki iz leta 2004 ( okorg 1000€) dvignili na 1250€, vmes sem še napredoval za nekaj štengic. Napredoval glede na rezultate. V EU imajo ljudje s takim delom plačo od 4000€ do 6000€. Zato hočem kapitalizem in konec samoupravnega socializma, ki nas je vse delavce spravil na kant. Dost mam socialističnih gobezdačev tipa Pahor, Golobič in Janša – ki ne znajo postaviti ne realnih ciljev, ne dobre strokovne ekipe in ne poti do ciljev! Ampak nategujejo prezaščiteni folk s socialističnimi populizmi.

 6. Pris Pris pravi:

  Toliko jamranja “malih ljudi”, protestov in napovedi stavk, kot jih je sedaj, ne pomnim, tako da ne verjamem, da se je standard v štirih letih izboljšal. Srednji in nižji sloj sta zagotovo na slabšem.

  Anketam ne verjamem, predvsem zaradi butastih vprašanj. Pri meni je jasno, da živim bolje kot pred štirimi leti, ko sem imel še pripravniško plačo, pa to nič ne pove o (ne)sposobnosti vladanja sedanje oblasti ali moji odvisnosti od LDS, SDS ali Federacije planetov v Star Treku.

  Ne strinjam se tudi s tvojim provokativnim namigovanjem, da je 38% anketirancev, ki so glasovali “NE”, dobivalo ugodnosti od LDS-ovih vlad. Če bi bilo to res, potem LDS ne bi izgubila volitev.

  Glede metod, ki so jih uporabljali totalitarni režimi, pa sem mislil na zapise v smislu: sedaj je vsem 100% bolje kot pred štirimi leti, komur ni, pa je zagotovo dobival ugodnosti od LDS ali pa laže iz ideoloških razlogov. Takšne metode propagande, pa tudi diskreditacije drugače mislečih, poznamo ravno iz režimov, ki jih (kot sem navedel največkrat upravičeno) obsojaš. To ni zgolj “razmišljanje in kritiziranje”, temveč meji že na agitiranje, pa ne samo v tem postu. Tudi tvoja reakcija pove veliko. Če sem zaradi takšnega razmišljanja socialistični taliban, pa naj bom, čeprav nikoli nisem volil LDS ali SD. Očitno so socialistični talibani s pomračenim ubogim razumom vsi, ki ne vidijo stvari, kot jih vidiš ti. Kje smo že to videli?

 7. pavel pravi:

  “Toliko jamranja “malih ljudi”, protestov in napovedi stavk, kot jih je sedaj, ne pomnim, tako da ne verjamem, da se je standard v štirih letih izboljšal. Srednji in nižji sloj sta zagotovo na slabšem.” To jamranje je politično sproženo. Sem mislil, da ti je to jasno. Stari centri oblasti izredno dobro kurijo to “nezadovoljstvo”, prav s pomočjo zavisti – namesto da bi ponudili cilje, poti in ukrepe ( pa jih nimajo – imajo zgolj druge svetilnike kot Janša – nimajo pa pametnega kadra, ne pametnih ukrepov). Moraš vedeti, da so na vseh pozicijah ostali pretežno isti kadri, ki so bili dolgo časa subvencionirani s strani starih sil – in da taisti ljudje “ponesreči spuščajo” take ven kot jih je zadnjič Jasna Krljić skupaj z marksistom Ervin Hladnikom -Milharčičem ( ” ker pametni pišejo Dnevnik”).

 8. Pris Pris pravi:

  Sindikalistično jamranje zagotovo ima določene politične konotacije, medtem ko jamranje mojih sorodnikov in prijateljev, ki si s svojo plačo vsak mesec lahko privošči manj, ne moremo šteti kot politično sproženo. To je realnost.

  Pa še to: kolikor vem, se je oblastna struktura vsaj v državnih institucijah in državnih podjetjih z nastopom nove vlade zelo spremenila, tako da ne vem, na katere pozicije ciljaš. Zamenjani so bili skoraj vsi vodilni, ki so v večini primerov začeli izvajati drugačno politiko. Žal so ti ljudje po indoktrinaciji na podobni stopnji kot predhodniki, po strokovnosti pa verjetno še nižje.

  Tudi jaz bio raje videl, da bi se ukinile nekatere potuhe v obliki državnih pomoči in da bi lahko razpolagal s svojo bruto plačo (ki po evropskih merilih tudi ne bi bila nevemkaj). Trenutne razmere pa žal nas mlade silijo v pobeg v tujino. Zaenkrat še vztrajam, najbrž ne za dolgo …

 9. Rado Rado pravi:

  Pavel v enem stavku najprej OSEBNO! trdi: “Srednji in nižji sloj sta zagotovo na slabšem.”

  v dugem pa: “To jamranje je politično sproženo. Sem mislil, da ti je to jasno.”

  Torej v prvem eksplicitno trdi do so na slabšem, in da imajo vse razloge za slabo voljo, PA VENDAR KLJUB VSEMU implicira, da je jamranje politično sproducirano. Se pravi, da ljudje ne jamrajo zato, ker nimajo kaj za v lonec dat, ampak zato, ker jih je nekdo k temu nagovoril. :-) Kakšen salto mortale izvaja ta naš Pavel. Kot bi rekli, da zobnik št. 2 ne prejema energije od povezanega zobnika št. 1, ampak se giblje zaradi naše volje.

 10. pavel pravi:

  @Rado, zelo se mučiš, da bi mi dokazal dvoličnost ali nesmiselnost v trditvah. Če bi bolj prebral in bi jaz tudi bolje označil, da je stavek v narekovajih citat PRISa – bi videl, da sem odgovarjal na njegovo trditev s katero se ne strinjam.

 11. Rado Rado pravi:

  Pavel,

  prav nič se ne mučim :-) – kar v trenutku mi je “priletelo”, ko sem prebral napisano. Če je res Prisovo (nisem vedel, da gre za citat), kot si napisal, potem se ti opravičujem in komentar namenjam pravemu avtorju povedanega.

  (naj še enkrat pripomnim, da moji komentarji niso nikoli namenjeni katerikoli osebi, ampak predvsem njihovim stališčem. S stališči polemiziram! Logika je pač moje področje in če se kdo logično zaplete, to v trenutku opazim).

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.