PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

4 največji demografski problemi EUja

Objavil pavel, dne 29.04.2008

Danes sem spet gledal poročila na TV Slo. Kot že nekaj desetletij se ves čas poročil pojavljajo stokanja in moledovanja, jamranja in “negativizem”. Za vse bi rabili več denarja. Vreča brez dna. Sedaj bi rabili še denar, subvencije za starostnike. Oskrba za starostnike je preveč regulirana, birokratsko kontrolirana. Ves čas se akterji vrtijo v krogu kaj bi se moralo z dekretom spremeniti. Ves čas nek pat položaj. Ves čas rigidnost, neodzivnost na impulze današnjega časa. Zaostalost, konzervativnost, zbirokratiziranost, anarhija. Hecno, da dojameš kako gresta anarhija in birokracija tako složno z roko v roki prav v socializmu.

Potem je neki dr. Jože Ramovš iz Inštituta Trstenjaka povedal 4 ključne demografske probleme EUja:

  1.  premalo rojstev ( 1,2 namesto 2,1 – oz. v EU je 30% premalo rojstev)
  2. mladostniki težko pridejo na trg dela
  3. mlajši starostniki pri 50ih se prehitro upokojijo in s tem ZELO obremenijo pokojninsko blagajno
  4. starejši starostniki nimajo potrebne oskrbe: premalo domov, premalo dohodkov
Ne vem, meni se je zdel tale Ramovš še eden izmed sanjačev, ki je stokal, da bo EU te probleme že rešila in postala nov zgled in zvezda sveta. Kako? Z nekim novim generacijskim dogovorom.

Mladi imajo slabe šole, ker srednji sloj živi na njihov račun birokratsko življenje. Potem jih taisti srednji sloj ne spusti h koritu – da bi imeli službe. Vmes se mladi pustijo podkupovati s poceni štosi kot so podaljševanje študija in boni za prehrano.

Nazadnje ko mladi dobijo službo – so že v srednjih letih. Takrat se bodo naši 50 letniki že upokojili – na račun teh mladih – ki pa bodo delali zanje do 70-tega leta starosti.

Toliko o sedanji medgenearcijski pogodbi – ki je jaz že nisem podpisal – očitno pa si je nekdo uzorpiral pravico, da jo je podpisal tudi v mojem imenu.

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.