PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Poslanstvo igralca Gregorja Čušina

Objavil pavel, dne 24.03.2008

Prebral sem intervju z igralcem Gregorjem Čušinom v reviji DiŽ.

Med drugim Čušin razlaga, zakaj so njegove monodrame – monokomedije v katerih pričuje o svoji veri ( npr. Hagada in Evangelij po Čušinu) med katoliki tako različno sprejete. Predvsem med duhovniki in pismouki je doživel velio kritik in zavračanj. Ljudje so bili “UŽALJENI” ob spremljanju njegovega teatra. Užaljenost najpogosteje doživljajo prezaščiteni otroci, ljudje.

Čušin pravi, da ti ljudje živijo PREZAŠČITENI – v vatki- med ljudmi, ki se z njihovo držo zgolj strinjajo in si nikoli ne upajo duhovnikovi drži nasprotovati in jo kritizirati ( posledica predkoncilske drže). Da pa on živi v okolju, kjer so vsi nasprotni in sovražni do drže kristjana, do njegove drže. V stanju permanentnega bojevanja. Iskanja rešitev, obramb, dvomov, razmišljanj, iskanja temelja. Ves čas mora zato iskati rešitve, prenavljati svojo vero, jo posodabljati in poglabljati. Na novo evangelizirati. Ker je v intenzivnih kontaktih, odnosih.

Iz svojih izkušenj mu lahko zgolj potrdim. Pred kratkim sem srečal dva duhovnika, ki sta pravkrar postala duhovnika in sem ju že od prej poznal. Večkrat sem imel občutek, da bežiita iz realnega življenja v duhovništvo. Sedaj imata zgolj razlog (IZGOVOR), da JAMRATA kako sta nerazumljena in “preganjana” ker sta duhovnika in ne ker sta naporna, pretirano zakomplicirana in težaška karakterja. Tudi Čušin pravi, da kako si le drznemo kristjani sanjati, da bomo v svetu sprejeti in celo nagrajevani – če pa je Jezus kot naš original ( in mi njegove slabe kopije) že trpel in bil preganjan, križan, “ker ni od tega sveta”. Kajti kdor sledi težnji, “da si ves svet pridobi, bo pogubil svoje življenje!”

Izredna pa mi je tale Čušinova misel o odnosu VERNI in NEVERNI: “Neverni človek ne more razumeti vernega. Verni človek nevernega lažje razume, ker ima vsak vernik obdobja dvomov, stisk in nevere. Neverni človek pa obdobja vere nima, zato nikoli ne more razumeti vernega človeka.”

O preizkušnjah kristjana pa pravi zelo enostavno misel: “Ključ je verjetno v sprejemanju stvari. Če jih zmoreš sprejemati iz dneva v dan, potem večjih preizkušenj ni”.

O pravilih: “V Cerkvi obstajajo pravila, ki se jih moramo trdno držati. Če prekršimo eno od desetih božjih zapovedi, padejo vse. O tem bi se morali ljudje malo bolj spraševati.”

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.