PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Dogovorna ekonomija vs. tekmovalnost

Objavil pavel, dne 18.03.2008

mimoidoci je napisal(a):

Če govorimo o Sloveniji, je težko organizirati kakršenkoli konkurenčen trg. Slovenec se raje dogovori kot konkurira. Raje si dobiček deli, kot da bi slabšega od sebe poskušal uničiti. A ni to lepo in socialno. Konec koncev smo tudi v ustavo zapisali, da smo socialna država, ne pa družba znanja, razvoja in konkurenčnosti. A ni to prelepo. Torej čemu razvoj in konkurenčni boj, če se da vse tako lepo zmenit. Da stvari tečejo ustaljeno, brez prepirov, brez nepotrebnih in težko merljivih učinkov od investicij v razvoj in podobnih štosov. Zakaj bi razvijali za drag denar. Za to so drugi na svetu, taki ki imajo znanje. Pri nas ne rabimo znanja. Kako ga bomo pa odkrivali in merili? Pa ne more biti ravno direktorjev nečak najbolj pameten. Službo pa vseeno rabi.

In Urad za varstvo konkurence? Ma naj bo, saj nikomur nič noče. ATVP in Banka Slovenije? Ma naj bodo, saj to so le papirnati regulatorji trgov. In prijazni, neskončno prijazni.

No in potem se zgodi, da se dogovorijo odvetniki in notarji. Zmenijo se še trgovci, bančniki, gradbinci in energetiki. Monopolistom se še meniti ni potrebno. Morda le za malo protekcije pri državnih birokratih. Saj ne bo opaziti. No ja, za inflacijo bo kriva vlada.

Ampak potem pa še zdravniki ščitijo svoje napake in svoje interese, pa borzniki si postanejo enotni da obstaja na kapitalskih trgih samo ena smer – navzgor in da je glavna svetovna regija razvoja Balkan?! Delnic lahko tudi zmanjka. Jebemti, tudi novinarji imajo kar naenkrat blazno hitro mobilizacijsko odzivnost, če je treba kakšno pizdarijo v svet poslat. Pa diplomati. No samo njih je zmenjenih le leva polovica. Sam jebemti sindikati se tudi lahko kadarkoli na cesto spravijo. Pa vzamejo s seboj še tovornjakarje. Jebemti, vsi se lahko tako hitro zmenijo, kaj je prav in kako je treba. Še glasbeniki so skupaj izgubili okus.

Samo ena stvar nas jebe. Tu pa konsenza ni in ga verjetno nikdar ne bo. Jebemu mater nobenga ni več živega, ki bi nam lahko točno povedal, kaj se je dogajalo pred 65 leti. Koga so ustrelili in zakaj? Komu so kaj vzeli, da mu vrnemo. Kdo je bil pozitivec in kdo ne. Kaj je huje; goreč kolaborant ali politkomisarski fanatik? E tu se pa ne moremo zmenit.

In to je odkrila tudi politika. Poglejte, jeseni bodo vsi strankarski programi enaki, le odnos do zgodovine bo različen. In zopet bomo lahko volili le zgodovinsko opredeljenost in odnos do spomenikov. Takih in drugačnih. Jebeš znanje, narod ki nima zgodovine je mrtev.

mimoidoči na forumu Financ

  • Share/Bookmark

2 odgovorov v “Dogovorna ekonomija vs. tekmovalnost”

  1. 1tastar 1tastar pravi:

    “Slovenec se raje dogovori kot konkurira.”

    Zakaj, hudiča, pa potem toliko sodnih zaostankov :?:

  2. 1tastar 1tastar pravi:

    Pred par dnevi je pa Siol rekel, da je tvoj blog umaknjen!

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.