PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Kaj mi pomeni ženskost in kaj moškost?

Objavil pavel, dne 9.03.2008

 Vsak je vprašan, da pove o svojem dojemanju svojega spola. Potrebno se je obrniti v sebe in odgovorili na to težko vprašanje, na katerega si odgovarjamo iz dneva v dan in iz leta v leto celo življenje.

Veliko vas je govorilo o ljubljenosti in spoštovanosti. Toda to velja za vsakega človeka ne glede na spol.

Spol določi drugi človek: Mama, oče, punca, fant, mož, žena. Iz sprejemanja spola je odvisna tudi spolna usmeritev. Zato je danes destkrat več homoseksualcev kot nekoč. Tisti, ki ima dovolj velik vpliv name. Mene sta na srečo tako oče in mama gledala kot fanta, kot moškega.

Večina psiholoških teorij pravi, da človek v seksualnem partnerju ( zakonskem partnerju) išče predvsem lastnosti svojih staršev ( PODZAVESTNO). Ali tiste, ki jih je bil deležen – ali trmasto tisto kar ni dobil.

Ne znam povedati, kaj je tako ženskega pri moji izbiri žensk. Šarmantnost ( duhovna dimenzija ženskosti). Ostale lastnosti , ki sem jih pri ženskah izbiral so čisto splošne. Seveda sem gledal tudi na lepoto in obliko telesa. Na premikanje, način plesa, mimiko govora. Morda sem iskal sproščenost za razliko od zategnjenosti, rigidnosti, stalne jeze, drobnjakarstva, sovraštva, stalne žalosti, uporništva, trme, sramu, stalnega strahu. Iskal sem v njej duhovno življenje, odnosno spretnost, učljivost, logično pamet, delavno ročico ( doto, ki je nima miljonarka – kar pravi modri Prešeren), poštenost, čustveno pestrost in čustveno pismenost.

Kdaj se počutim kot moški? Ponavadi ves čas.

Najbolj močno pa kadar me ženske dojemajo kot moškega.

Kadar privlačim ženske, ki jih sam vidim kot ženstvene.

Kadar me moja žena opazi in nagradi s pohvalo.

Težko reči.

Se mi zdi, da tudi v zakonu lahko partnerja z našim pogledom in pohvalami, spodbudami oblikujemo bolj v žensko oz. bolj v moškega.

To lahko rečem iz izkušenj, ker sem bil nekoč z eno tako žensko v daljšem odnosu, ki mi je pustila tudi ogromno lepega in koristnega v izkušnjah.

Včeraj sem gledal fantastičen film Gejša, kjer so deklice učili biti ženska. Oz. kako moškemu v celosti ugoditi in osrečiti. Lahko bi to učili tudi moške gejše. To naj bi bil cilj zakonske zveze: da se oba partnerja učita drug drugega osrečiti. Pa čeprav gejša ni bila namenjena za poroko, temveč zgolj za podporo najbolj bogatemu moškemu ( najbolj uspešnemu samcu), ki jo je želel imeti ob sebi in jo plačevati ( preživljati). En od izpitov je bil, da ji učiteljica pokaže moškega v daljavi na ulici. Naloga gejše je, da gre tako mimo njega, da tisti fant osupne in se ustavi, jo gleda in pozabi zapreti usta.

  • Share/Bookmark

2 odgovorov v “Kaj mi pomeni ženskost in kaj moškost?”

  1. tatya00 pravi:

    gejša je najbrž izpit položila tudi če ni bla blont ;)

  2. romana003 pravi:

    Gledal si film, moral bi prebrati knjigo. Daleč, daleč od filma. Manjkajo namreč podrobnosti, kako prideš od deklice gejše do odrasle ženske gejše. V smislu postopne osebnostne izgradnje; seveda učenja, pa vendar tudi od česanja las (kdaj si ženska zasluži, da se drugače češe), do prišitih okraskov na obleki – kimonu; ki moškemu povedo, kako daleč je s svojo šolo prišla. Takšna gejša kot jo omenjaš ti, ni več oseba, je živi stroj, ki je narejen, no saj že ugotovljeno, za zapeljevanje in uživanje, za prodajo sebe drugemu. Mogoče bi se ji reklo, boljši tip prostitutke. Ta prava gejša, ki je v knjigi, je bila čisto nekaj drugega. Diplomat(s)ka in inteligentna. (mimogrede, z njo je imel opraviti nekdanji direktor Krke). Mi je všeč, kako je “posvetila” princu Charlesu, ki je mislil, da ji bo s avtogramom na rokav dragega in ročno izdelanega kimona, pustil pomemben pečat. Uboga ničeva para.

    Da ne bom predolga…

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.