PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Slovenija razpada in gnije

Objavil pavel, dne 11.02.2008

Slovenija razpada in gnije

Rado Pezdir
Rado Pezdir
vsi članki avtorja

O lažeh in sprenevedanju slovenskih politikov

 

Recimo, da vzamemo v zakup, da je vsega skupaj samo še nekaj mesecev do volitev in da je razumljivo, da v histeričnem krču opozicijski, parakoalicijski in koalicijski politiki lažejo in se sprenevedajo, ampak takšnega vsesplošnega nabijanja in sprenevedanja, kot nam ga servira zdajšnja politična kamarila, pa vseeno še nismo videli. In kar je še huje, večini izmed vas se to sploh ne zdi problematično in nekritično kimate prav vsaki kozlariji, ki jo slišite. Še več, med temi povampirjenimi “predstavniki naroda” vam uspe videti politične barve in si celo domišljate, da je občutno bolje, da kradejo eni kot drugi.

Nacionalni interesi in množica opeharjenih bebčkov

Človek bi, po odkriti politični histeriji podjetij, ki so se pred volitvami 2004 oklicala za nacionalno pomembna podjetja in so bila združena v Forumu 21, peripetijah z NLB, povezanim trgovanjem pri “privatizaciji Mercatorja“, monopolizaciji Slovenije, ki jo je izvedla družina Šrot, pričakoval, da bodo državljani te republike počasi dojeli, kako poceni se jih “nateguje” z nacionalnim interesom. Ampak ne, namesto tega se še kar nadaljuje tirado, da ni važna dobra zakonodaja in učinkovita ponudba na trgu, ampak dejstvo, da je lastnik Slovenec. Poskusite vsaj poslušati, kaj vam te politične kače govorijo.

Erjavec – podjetja potrebujemo, da bodo imeli kaj od tega upokojenci. Ste morda res tako neumni, da boste namesto učinkovitih podjetij, ki izvajajo svojo dejavnost, imeli podjetja, ki pobirajo monopolistično rento iz vaših žepov in jo namenjajo pokojninam? Pa dobro, kaj je to, Kitajska? Si to želite? Poslušajte, kaj vam pravi Šrot, vrhovni vodja stranke, ki je znana kot stranka, ki se najbolj uklanja interesnim skupinam. Pravi vam naslednje – mislimo, da bi strateško pomembno podjetje, kot je Telekom (in preostala), moralo ostati v slovenskih rokah. (Ja, pika.) Bodimo resni, v katerih rokah? Ja, najbrž v istih rokah, kot je slovenska proizvodnja piva, brezalkoholnih pijač, mediji, finančna podjetja in drugo – seveda v rokah tranzicijskega megakonglomerata Pivovarne Laško. Slovenci, ste res tako zelo brez pameti, da bi na pladnju nesli katerokoli podjetje tej kliki, ki je mojster političnega izsiljevanja in kupčkanja? Realnost, ki bi vas morala skrbeti, je taka – imamo monopolizirano gospodarstvo, ki ga prek politike, ki sedi v podjetjih, obvladujejo interesne skupine. Te odlično uspevajo prav zato, ker se jim pustite nategovati s poceni triki in jim vsi srečni nosite svoj denar. Kaj imate od tega?

Sindikalistični nasilneži, razbijači in izsiljevalci

Odkar so se sindikati za vas izpogajali, da vam rast plač zaostaja za eno točko za vašo produktivnostjo in da vam zaradi kolektivnih plač ne bodo dali toliko, kot si zaslužite, ampak toliko, kot se oni dogovorijo z vašim delodajalcem (preberite ta stavek še enkrat in razmislite, zakaj plačujete članarino nekomu, ki vam niža plačo), bi pričakovali, da boste vzeli sindikate z rezervo. Toda namesto tega ste skoraj vsi z velikim veseljem pozdravili napenjanje sindikalističnih mišic v boju z vlado. Toda ali sploh veste, kaj ste podprli? Prvič, sindikalistične zahteve, ki nimajo nobene realne podlage. Je kdo že videl kakšno študijo, kak stroškovnik, s katerim utemeljujejo svoje zahteve? Seveda ne, saj jim ni treba, samo zagrozijo, da bodo v nasprotnem primeru razbili Slovenijo, pa je to že dovolj. Drugič, ali res mislite, da je v predvolilnem letu sindikate na ulice pognala skrb za delavstvo? Ne bodite naivni, gre za šopirjenje levice (Pahor, s tem si delaš medvedjo uslugo). Tretjič, veste, kaj vam je naredila ta vlada, ko je sprejela sindikalne zahteve, ki nimajo povezave s produktivnostjo? Vzela je denar iz vašega žepa in ga nesla v žep teh razgrajačev in ustrahovalcev. In ja, še vedno boste na občini enako dolgo čakali, še vedno boste umirali v dolgih čakalnih vrstah v zdravstvu, še vedno bodo naše univerze zanič in še vedno se bodo vaši sodni spori vlekli desetletja. Namesto da bi zahtevali, da naj delajo za vas, ste jim raje kar dali svoj denar. Stavka v zasebnem sektorju? Kolikokrat boste morali sami pri sebi ugotoviti, da je plačevanje po kolektivni pogodbi nateg za tiste, ki veliko delate, in odlična rešitev za tiste, ki se niti slučajno nočejo pretegniti.

Levica in desnica se delata norca iz vas, zakaj jih volite?

Če niste slepi in nori, ste pokvarjeni, in če ste pokvarjeni, si zaslužite, da vas nategujejo. Mobilizacija sindikatov kot predvolilna kampanja levice? Tudi če ste noro privržen levici, bi se morali prestrašiti dejstva, da ima lahko ulica tako močan vpliv na vaše politične favorite. LDS in Zares kot levi stranki in morebitni koalicijski partnerici SD? Ne, tako nor ni nihče, da bi verjel, da gre tu za levico, in tako slep ne more biti nihče, da ne bi videl, da za njimi stojijo kapitalski interesi, ki komaj čakajo na zadnji “šus” privatizacije in na spremembo zakonodaje sebi v prid. Pa to sploh še ni vse; Pahor, ki tako zaneseno razlaga o potrebi po reformah, si v ekipo vpreže Ropa in Gasparija. Dva razvpita gradualista, ki sta s svojimi eksperimenti skoraj uničila Slovenijo. Spomnite se, kdaj se je začela zgodba o ekonomsko-političnem nacionalnem interesu (se spomnite Ropove izjave Jankoviću, ki je šla nekako takole – politika te je nastavila, politika te bo odnesla) in kdo je bil odgovoren za visoko inflacijo (mimogrede, višjo kot je danes)! Torej Pahor, koga zdaj nateguješ s to bizarno ekipo?

Deljenje denarja kot predvolilna kampanja desnice? Prerazdeljevanje vašega denarja na množico volivcev? Privatizacija gospodarstva z deljenjem delnic raji? Desničarji, očitno ste že popolnoma ponoreli, če še vedno najdete izgovor za podporo desnici (ali kar je od nje še ostalo). Vprašajte se, zakaj vaš Janša iz vlade ne vrže obeh izsiljevalcev, SLS in Desusa. Vprašajte se, kako je privatiziral Mercator in kako je z liki, kot so Zdolšek in ASK, uničil samega sebe. Vprašajte se, zakaj vsakič poklekne pred izsiljevanji sindikatov, in vprašajte se, zakaj se je že po pol leta odpovedal reformam, ki bi vpeljale tržno ekonomijo pod kontrolo pravne države, in je raje vztrajal pri političnem vodenju gospodarstva. Vprašajte se, kaj zdaj, ko vas so vas naenkrat tri četrtine v najvišjem davčnem razredu in odvajate večji kos svoje plače za nekoga drugega.

Osebno mislim, da za to državo ni več rešitve in da ste tega krivi predvsem tisti, ki slepo podpirate svoje leve ali desne nategovalce. Pravzaprav si zaslužite lekcijo v obliki ekonomske krize, ki pa jo tako ali tako s svojo neumnostjo odprto vabite v državo. Vsem preostalim pa priporočam, da čim prej preusmerite svoje premoženje v tujino. Kajti če vam ga ne bodo pobrali, zato da bi z njim podkupovali volivce ali financirali nacionalne interese družine Šrot, vam bo kriza, povzročena z ekonomsko politiko populizma, požrla vse prihranke.

 

Rado Pezdir je ekonomist.

 

Komentarji izražajo stališča avtorjev in ne

  • Share/Bookmark

2 odgovorov v “Slovenija razpada in gnije”

  1. jerry2 pravi:

    Bravo za članek. Se strinjam z vsem napisanim, že sam sem hotel kaj takega napisati. Kar ostaja odprto pa je… Kaj lahko jaz in ti narediva? Ovac je tako in tako največ in te sledijo vodji krdela. Ampak konkretno kaj se da storiti? Recimo koga naj volim? Koga naj volim, da ne bom gledal istih ksihtov 20 let na oblasti? Koga naj volim denimo, da ne bo Rupel več minister? Zdi se, da je to nemogoče! Kje je pametna alternativa? V tem vidim težavo? Naj gremo na barikade? Tako ali tako je premalo tistih, ki še mislijo s svojo glavo. Ali pa tudi ne. Samo… Sistem je narejen za tiste na vrhu. Volitve so vse skupaj farsa, nekako v smislu: “Te raje ubijem o obešanjem ali obglavljenjem”? Se čisto strinjam, postajamo Amerika. Tam so tudi politične lutke, ki jih voli kapital. Denar je sveta vladar. Do takrat, ko bomo spoznali, da se ga ne da jesti.

  2. jerry2 pravi:

    Še tole: Vse skupaj v politiki že močno namiguje na ameriški Wrestling. Nekaj se kao klofajo, a so vsi isti in kar je pomembnejše – vse je samo igra za ovce. Verjetno na koncu nekje skupaj pijejo. V bistvu imamo enostranskarski sistem – stranko kapitala. Je bilo bolj fer v fevdalizmu, fevdalec ni nikoli trdil da je demokrat – se je vedelo da je fevdalec in da je kmat kmet. Danes smo pa v sistemu, ki naj bi bil bolj pravičen, širokospevno imenovan demokracija, kjer lahko rečeš karkoli – samo nič ne moreš spremeniti. Ime demokracija je po mojem le proizvod propagandne akcije kot vse danes – pakiranje bleščeče, znotraj pa vse gnilo.

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.