PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

O denarju oz. o pohlepu

Objavil pavel, dne 3.02.2008

“Ko bo ubita še zadnja žival in podrto zadnje drevo, bomo ljudje ugotovili, da denarja ni moč jesti” star indijanski rek

Tale pregovor mi je namenil kolega, ki ima o meni prepričanje, da mi je denar svet. Oz. mi na vsak način hoče podtakniti misli in dejanja – ki niso moja. Morda so njegova.

Pa mi denar ni svet, ni mi malik. Se zavestno trudim, da si ne postavljam malikov. Ker maliki ne dajejo življenja, ne stalne sreče.

Mi je pa denar vrednota oz. v denarju se oceni moje delo in v denarju so ocenjene vrednosti izdelkov in dobrin, ki jih želim imeti.

Ker vsak dan izbiram med raznimi vrednotami, se vsak dan zavestno obračam na Boga, ki mu potrjujem, da je zame največja vrednota.

Nekje sem že pisal, da denar sam po sebi ni ne slaba stvar, ne dobra stvar. Da ne more pokvariti človeka.

Človeka pokvari predajanje strasti po moči, lagodnosti ( denarju) in slavi. POHLEP.

Denar je samo maska dejanj. Če je denar maska za dobro delo – potem je dober. Če paje denar maska pohlepa, brezobzirnosti na račun drugih, egoizma itd. – potem pa mu mirno lahko pripišemo, da je slab. In o tem zadnjem govori ta indijanski pregovor. O tem, da ljudje, ki nočejo vsak dan delati in ustvarjati – da hočejo bližnjico, krajšo pot – kar direktno priti do denarja, brez dela:

 1. na račun uničevanja narave
 2. na račun uničevanja družbe ( fevdalizem in socializem)
 3. na račun uničevanja odnosa, odnosov

 • Share/Bookmark

2 odgovorov v “O denarju oz. o pohlepu”

 1. andgre pravi:

  Lepe misli.

  A mi žilica ne da, da spodnjega seznama ne bi malo dopolnil, in upam, da dopolnitev ne bo nedobrodošla:

  torej, kar direktno priti do denarja:

  1. na račun uničevanja narave (sprva kapitalizem, nato socializem)
  2. na račun uničevanja družbe (sprva fevdalizem, nato kapitalizem, zatem socializem in nato spet kapitalizem)
  3. na račun uničevanja odnosa, odnosov (sprva fevdalizem, nato kapitalizem, zatem socializem in nato spet kapitalizem)

  Mislim, da je očitno, da direktno služenje na račun vseh treh omenjenih kategorij v življenju verjetno izhaja prav iz tega, kar je omenjenim sistemom skupnega: obrazilo -izem, torej ideologija. V ideološkem smislu so si fevdalizem, kapitalizem in socializem enakovredni – v vseh primerih gre za ideologije in ne za naravni red stvari, čeprav bi lahko vsaka ideologija zase našla ničkoliko argumentov, ki bi jo v naravnem in etičnem smislu opravičevali.

  Ni torej važno, katera ideologija, že sama ideologija je dovolj močna, da živi in služi na račun narave, družbe in medčloveških odnosov.

 2. kamper kamper pravi:

  Dokler denar predstavlja enakovredno nadomestilo za vrednost opravljenega dela predstavlja realno menjalno sredstvo,ko pa ga človek zlorabi postane denar orodje za manipulacijo z ljudmi.Torej denar ne pokvari človeka,temveč človek zlorabi denar :smile:

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.