PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Prihod vsaj enega kvalitetnega medija v Slovenijo?

Objavil pavel, dne 25.01.2008

romy89 je napisal(a): Tomaž, zadeneš naravnost v bistvo. Damjanov zadnji odstavek so pobožne želje, ki pa na žalost nimajo nobene zveze z dejstvi.

Šrot – Zois? He.he, sure in Goebbels je bil borec za svobodo besede.

Šrot je v zlati kletki živeči Kučanov pudelj , ki je tam, kjer je zato, ker je Kučanov pudelj. Vedno bil in vedno bo. Njemu mediji dol visijo, zanj so samo sredstvo za doseganje ciljev, ki so v svojem bistvu čisto političi: jaz, Boško, KKK mafiji zlezem s svojim Delom globoko nekam, vi meni pustite, da delam kar mi paše s svojo pivovarno in z vsem, kar bom še kupil, prodal, polastninil, ukradel. Jaz vam nudim brezsramno medijsko vritolezenje, vi meni odprta vrata do moneya. Lots and lots of money. To je vse. Nobenih častnih namenov, nobenih želja po profesionalizaciji medijev, nobenih namer po »uravnoteženju«, laški Boško nima.

Mag so uničili s preprostega razloga – ker so ga lahko. KKK hordi je šel na *****, odkar je izšel, prišla je prilika in tup – metek v čelo. Tako, kot dela Partija s svojo konkurenco že 60 let. Enkrat likvidatorji, vedno likvidatorji.

Delo? Delo so ljudje. Novinarji. 80% njih, ki to niso. Novinarji namreč. So samo fino preplačana najmniška vojska pisunov, s dokončanimi srednjimi šolami, nekaj jih ima pa tudi samo osnovno, za povrh imajo mogoče pa še kakšen plesni tečaj narejen. Tovariši in tovarišice, ki nimajo kaj dosti pojma o tem, o čemer pišejo, ki jim novinarski kodeks dol visi, profesionalizem jih pa samo ovira pri njihovem glavnem zadatku: vritolezenju, hlapčevstvu, zalizovanju, klanjanju in propagiranju ene politične opcije in nažiganju levičarskega turbokrepa.

Torej kaj narediš s Šrotom in Delom? Vsak pameten se obeh ogne, tako daleč, kot je to le mogoče. Boškota in Delove polpismene komunjare pustiš, da nažigajo še naprej, kar hočejo. Skratka: Delo pod Boškom in Adrijano? Ne, hvala.

Mene samo zanima, zakaj recimo Gantar, ali pa pač nekdo, ki ima možnost zbrati krog zainteresiranih vlagataljev, ne postavi časopisa z nule. Moderen časopis zahodnoevropskega tipa, zavezan profesionalizmu novinarskega poklica. Na »desnem, ali pa liberalnem polu, če hočete, je tržna niša velikosti Grand Canyona. Ne razumem, zakaj ni interesa, ko pa veliko ljudi v Kučanistanu nima kaj brati pri današnji ponudbi. Ne vem, nisem tako pametna. Neki moj znanec nagovarja lokalnega invest. partnerja, da v Slovenijo pripeljeta enega (ali celo več) svetovnih dnevnikov. Mednarodna vsebina in še nekaj vsebine bi bili zgolj prevodi.

Nujno lokalna vsebina bi pa bila strogo skladna načelom in uredniški politiki HQ. Zamislite si recimo Herald Tribune Slovenia, ki piše zgolj resnico in zgolj profesionalno. Kaj mislite kolikše šanse bi bile v HT SLO objaviti umotvore agitprop mašinerije Nika Toša o tem, da SD vodi na lestvici preferenc s 83%, ali pa, da je osebnost tedna tovariš Bifši™, ali da je najbolj popularen politik tovariš Pahor. he.he.

Imata v načrtu celo dobiti nepovratno finančno pomoč od določenoih agencij za obdobje zagona v katerem lastniki ne bi niti poskusili ustvarjati dobička dokler se dnevnik(i) ne utrdijo in etablirajo. Skratka baražni ogenj ekstenzivnega propagiranja novih dnevnikov ali dnevnika povsod dokler folk ne dojame, da je resno novinarstvo na voljo tu in zdaj in zato ni treba ne deal, ne Dnevnika, ne Maldine, ne maga ipd. Tudi recimo prvo leto brezplačno.

Moj predlog kolegu je: Temeljito in dosledno odjebaj FDV klončke ko boš izbiral ekipo in vsakega novinarja vprašaj ali se ima za levičarja in ali je član katere izmed sedanjih parlamentarnih strank in/ali novih KPS derivatnih političnih organizacij tipa Zares in F21. Če je odgovor pritrdilen- nasvidanje prjatu. he.he.

Ne vem, če bodo res šli v projekt, ker se lokalni “invest partnerji” nekam obirajo, čeprav na sva usta hvalijo idejo, kot bi bili “komu kaj dolžni”, pa smo vedno mislili, da niso. he.he.

LP shaman

Forum Finance

 • Share/Bookmark

3 odgovorov v “Prihod vsaj enega kvalitetnega medija v Slovenijo?”

 1. Rado Rado pravi:

  Narobe napisano!

  Janševizija je na ponedeljkovem vročem stolu vendar zapisala glasove (Janša : Pahor) ravno v razmerju 83%:17% v korist Janše.

  Janša se torej nima česa bati (resnica se je izkazala).

  Opomba komentatorja: Pismo! Takšnega procenta ni bilo doseženega vse od časov plebiscita! :-)

 2. bin pravi:

  Pavel!

  Kaj je drugi (ne-uokvirjeni) del sestavka tvoj umotvor?

 3. tovaris tovaris pravi:

  Dvomim, da bi bil tak odstotek. V javnosti definitivno ni odstotek v tej smeri, bolj obratno. Sploh ogromno ljudi, ki jih poznam, razmišlja v kritični smeri do sedanje vlade, hkrati pa daje preference Pahorju. Morebiti lažejo javno mnenje, ampak če vprašam kogar koli z desnico mi bo rekel, da je vse zlagano. Torej smo vsi ljudje, ki zastopamo drugačno stališče, zlagani? Prefarbani, ker mislimo drugače? Zanima me sicer, če ste že tako polni teh anket, zakaj ne izvedete sami eno, brez da bi vlada imela štrene zraven. In naj bo objektivna, kakor pravite. Konec koncev bi morala tudi desnica imeti zadosti kapitala…

  P.S. To, kar se je zgodilo pri Vročem stolu je podobno zadevi z Jelinčičem pri Piramidi. Nekdo pač za tega in tega glasuje, javno mnenje pa se uveljavlja samo prek raziskav in analiz.

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.