PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Gazprom kupil NIS po 25% ceni

Objavil pavel, dne 25.01.2008

To pa je razprodaja državnega premoženja. Ne pa to kar pri nas socialisti vpijejo, da je razprodaja, če prodamo podjetje najboljšemu ponudniku. Srbi si kupujejo pomoč Rusije na Kosovu. Ki pa očitno ne bo pomagala. Pavel

“Srbija in Rusija sta danes podpisali energetski sporazum, pa katerem se bo Srbija priključila na novi plinovod Južni potok, ki bo Rusijo povezoval z južno Evropo. Sporazum tudi predvideva, da bo ruski plinski gigant Gazprom preko svoje hčerinske družbe Gazprom Neft kupil 51 odstotkov največje srbske naftne družbe Naftne industrije Srbije (Nis).

Skupne cene za Nis še niso razkrili

Ob podpisu sporazuma, ki naj bi predvideval tudi gradnjo velikih plinohramov v mestu Banatski dvor na severu Srbije, pa tudi gradnjo plinskega omrežja v Srbiji, so bili navzoči ruski predsednik Vladimir Putin, srbski premier Vojislav Koštunica in srbski predsednik Boris Tadič. Ceno, za katero je Gazprom kupil večinski delež Nisa, ob podpisu pogodbe niso razkrili.

Gazprom je sicer za Nis ponujal pol milijarde evrov

Kot je znano, naj bi Gazprom za Nis ponudil pol milijarde evrov, poleg tega pa še pol milijarde evrov za investicije, vendar Srbija tega pred tedni ni sprejela, saj so nekateri predstavniki vlade in gospodarstva ponudbo ocenili kot prenizko.

Ocenjeni stroški plinovoda znašajo 10 milijard evrov

Plinovod, ki ga bosta gradila ruski Gazprom in italijanski ENI, bo prvi, ki bo vodil preko Črnega morja v Bolgarijo ter se nato razdelil v dva kraka: enega severozahodno do Avstrije in drugega južno do Grčije in nato zahodno do juga Italije. Plinovod bo imel zmogljivosti prenosa 30 milijard kubičnih metrov plina letno, od česar naj bi preko Srbije šlo letno 10 milijard kubičnih metrov plina. Ocenjeni stroški gradnje plinovoda, ki si jih delita Gazprom in ENI, znašajo 10 milijard evrov. “

vir Finance

  • Share/Bookmark

En odgovor v “Gazprom kupil NIS po 25% ceni”

  1. 1tastar 1tastar pravi:

    Samo da ne bo prišel do Lendave! :)

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.