PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Socializem po JJ

Objavil pavel, dne 30.12.2007

Janez Janša se poskuša dobrikati socialistični duši Slovenca.

Janez Janša je zgled sodobnega socialističnega politika: razume prerazdeljevanje, je vse prej kot vnet zagovornik trga in zasebne lastnine, deluje predvsem populistično. On je razsodnik, kdo bo lahko kaj in koliko imel. Primer: NKBM – delnica je v nekaj dneh s 27 evrov skočila na 42, med dobro poučenimi vlagatelji pa so pri nakupu delnic zmagali prijatelji iz KD. Včeraj je pokazal, da se želi volivcem dobrikati. Dal je zgled, kako se neodgovorno vodi državo. Poglejmo včerajšnje vladne dosežke:

Vlada se je odločila za “ljudsko privatizacijo” Zavarovalnice Triglav. Sicer bo z njo še malo počakala, kajti sladek okus po velikih donosih pri NKBM mora biti čim bliže volitvam. Odločila pa se je tudi za rušenje lastnih ukrepov, in sicer za Drobničevo poenoteno usklajevanje socialnih transferov. Prejemniki najnižjih dohodkov bodo imeli po novem nižjo oziroma posebno splošno olajšavo, prejemniki najnižjih pokojnin pa bodo prejemali višji varstveni dodatek.

Da bo plačilo varovanja otrok, razen za prvega, če jih je več hkrati v vrtcih, odslej prevzela država, je čista demagogija, pri čemer vlada ne pove, koliko bo to stalo davkoplačevalce. Ali kdo od ministrov res verjame, da se bodo starši odločali za več otrok, če bo država plačala njihovo varstvo?

Hvaljenje, da je vlada zaslužna za povečanje rodnosti, je čisto metanje peska v oči. Izbruh rojstev je pričakovan tudi v prihodnjem letu in verjetno tudi v letu 2009, kajti generacija x, ki je odlašala z rojstvi, je zdaj v sredini tridesetih let in biološka ura tiktaka. Povečanje rojstev nima povezave s socialno-ekonomsko politiko vlade.

Družina Strojan je včeraj zamenjala svoje nezazidljivo zemljišče za zazidljivo v Rojah pri Ljubljani. Kako bo Janša dokazal, da to ni kratenje enakosti pred zakonom, si ne predstavljam. Razumel pa bom dolenjske kmete, če bodo hoteli zamenjati svoje njive z zemljišči v Ljubljani.

Včerajšnji odziv premiera, da ni želel prevzeti Dela. Ali mu – glede na kadrovske premike in uredniške spremembe, ki so se zgodili lani – verjamete?

Kaj pa, če Janez Janša ni le populist, ampak je populist in tudi luciden strateg? Kaj če je njegov namen (pod)kupiti volivce in s socialnimi transferi razsuti prihodnje proračune, zdajšnji je celo v presežku, s čimer bi zagrenil mandat svojemu nasledniku? Ta teza bi morda še vzdržala, če bi Janša ob tem še privatiziral državne deleže. A počne ravno nasprotno, kotacijo Triglava je prestavil, imam pa neki nelagoden občutek, da vlada 4. januarja niti Telekoma ne bo prodala.

Današnji Janez Janša nima nič skupnega s tistim Janezom Janšo, ki je poleti 2004 zagovarjal neke povsem druge vrednote.

Uroš Urbas, Finance

(op.Pavel: tukaj mi Urbas bolj deluje neprimerno bolj socialist kot pa liberalec. Zakaj?

Liberalec analizira dejanja, ki jih dopušča svobodnemu človeku. Ta dejanja razčlenjuje na pozitivna in negativna. Skuša jih čimbolje utemeljiti. Bolje jih utemelji, bolj realno – tembolj pameten je.

Urbas pa deluje kot povprečen malomeščanski socialist, ki je besen na vsako vlado, vladarja, državo, zgolj zato – ker le ta ne izpolnjuje njegovih idealov. A idealov ne more nihče zapolniti, zato so socialisti ves čas zafrustrirani, kritizerski, negativistični, nevoščljivi, prezirljivi in sovražni. Predvsem pa nekonstruktivni.)

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.