PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Kako poskrbeti za Rome v Sloveniji, primer družina Strojan

Objavil pavel, dne 29.12.2007

maksimiljana je napisal(a): Ne vem, zakaj ti je mene žal? Z možem sva bila otrokom za vzgled, vzgajala sva jih v dobre in delovne ljudi, res da brez pomoči države, ker sva vedno za kak dinar presegla limit za otroške doklade in štipendijo, tako da sva le s svojim delom dosegla, kar danes imava. In imava bogastvo: poštene in dobre sinove. In, kakor sva takrat težko shajala, ko so se otroci šolali, sem danes vesela, da lahko rečem, da nikoli nisem živela na tuj račun. Ti je zato mene žal? In nadaljuješ: prav nič se ti ne smilijo tisti, ki mislijo, da nekdo drug mora skrbeti za njih. Pa kaj drugega so Strojani? Generacije Strojanov se šlepajo na državni denar. Sedaj, ko je država rešila problem domovanja, jih mora sneti s svoje sise. Nič več plačevanja elektrike, vode, smeti…Delovno sposobni naj gredo delat, otroci v šolo, v vrtec… In če ne bodo delali in hodili v šolo, se mora državna pipica zapreti. Za vedno! Pa srečno in zdravo leto 2008!

Tako je. Še Biblija pravi, da je ljudi treba naučiti ribe loviti namesto, da jim vedno znova nosiš ribe v formi socijalne pomoči. Romom se v resnici ne pomaga, če se jih getoizira, ali se jim plačuje socijalna pomoč, da se le nadaljujejo skrivati v obskurnih vaseh po slovenskih hostah.

Naselitev te družine v Ljubljani je tisto, kar osebno menim, da je korak v pravo smer. Rome je treba motivirati,

  1. da se naselijo v večjih slovenskih mestih,
  2. insistirati togo, da jim otroci obvezno hodijo v šolo.
  3. Da se držijo vseh SLO zakonov in
  4. da se jih vis a vis zakonov tretira zares enako, kot druge državljane, kajti protekcija onkraj nivoja ki ga terja proaktivna zaščita manjšin, rojeva devijacije.
Motivirati jih je treba, da se zaposlijo. Druge poti ni. Nebuloze o tem, da so nomadi, ki kao ne morejo drugače živeti, niso prava smer. Nekoč so vsi bili nomadi, mar ne? In potem je civilizacija postopoma vse povozila. Njih čaka isto.

P.S. Španski Romi so bistveno bolj integrirani, …končane visoke šole, …ugledni glasbeniki, ipd…

LP shaman, forum Financ

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.