PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Srbija, Kosovo, Albanija

Objavil pavel, dne 6.11.2007

Zanimivo, da bi danes največ ljudi iz področja nekdanje Yu na vprašanje zakaj je bilo toliko nacionalizma in vojn v zadnjih 20ih letih na Balkanu odgovorilo s sprogramiranim stavkom:

 1. zaradi religij
 2. zaradi tujih sil, ki so nam te vojne vsilili
V resnici pa je tukaj v ozadju tranzicija oz. transformacija socialističnih elit, ki si lastije vse vzvode v družbi. To nista samo Milošević in Kučan, temveč uredniki medijev, večina novinarjev, sodišča, “managerji”, učitelji, zdravniki, uslužbenci.

Nihče si ne želi zares liberalnega kapitalizma. Vsi želijo ohranjati svoje (neupravičene) privilegije in rente.

Zato so te socialistične elita po letu 1948 ( informbiro, Goli otok), ko se se odpovedale komunizmu ( internacionalnemu socializmu oz. hlapčevanju Moskvi) začele bolj orientirati v nacionalizme. Čep steklice je odpadel s smrtjo diktatorja in zločinca Tita. Takrat so vsi ideali bili kar naenkrat relativizirani. Začeli so se krvavi pogromi, genocidi, zločini. Številka 200 miljonov žrtev nasilja socializma v 20.stl. se je večala. Danes pa te zlagane in neuresničljive ideale ravno YU-nacional -socialistični nostalgiki spet restavrirajo.

Torej za vse vojne na Balkanu so najbolj odgovorne socialistične elite, ki so namenoma sprožale nacionalizme, da bi ohranjale svojo oblast, moč, rente, premoženje, vplive.

Zato se zavzemam:

 1. za neodvisno Kosovo
 2. da Srbija, Kosovo in Albanija čimprej vstopijo v EU
 3. da socializem skupaj z nacionalizmom čimprej oddide na pokopališče zgodovine.
Dovolj je te ekstremne zaostalosti.

 • Share/Bookmark

En odgovor v “Srbija, Kosovo, Albanija”

 1. blitz blitz pravi:

  Zanimivo, tista prva trditev o religijah je celo v Sloveniji zelo priljubljena. Ker je najlažje to reči.

  Se sicer čisto strinjam s tabo, nisem pa siguren, da je šlo samo za socialistične elite. Tudi niso bile vse republike enako agresivne – tu je vendarle treba narediti nekaj razlik. Ne moremo reči, da so slovenska ali hrvaška ali bognedaj bosanska socialistična elita enako krive kot srbska.

  Tudi glede EU nisem siguren – EU ni rešitev problema, nima čarobne palice. Se bojim, da se morajo nekateri, zlasti Srbi najprej naučiti živeti s sosedi. Sicer bo EU razpadla.

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.