PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Poljska: Donald Tusk

Objavil pavel, dne 6.11.2007

Zanimivo, da kljub branju Dela in spremljanju naših RTV medijev med volilno kampanijo nisem zvedel kdo je tekmec Kaczynskemu. Ves čas kampanije so govorili, da je liberalec, da je zmernež.

Šele sedaj, ko je zmagal s 40% glasov, previdno govorijo, da so zmagali desni liberalci, ki se zavzemajo za liberalne reforme gospodarstva. A o tem ne smejo preveč vzburjati Slovencev. Slovenci morajo misliti, da so liberalci levičarji.

Še ne dolgo nazaj je imela tudi Slovaška liberalne desne reformatorje ( premier je bil katolik), ki so Slovaški dali več blaginje z uvedbo EDS in večjo svobode trga. Tam je nazadnje zmagal levičarski populist tipa Jelinčič, ki sedaj zgolj sedi na lovorikah liberalnih reform. Naši mediji pa ga predstavljajo kot nacionalista, desničarja, v bistvu pa je zgolj ekstremni socialist, ki v populizem vključuje nacionalizem, tako kot pri nas delajo sindikati in vsi levičarji, ko kričijo o nacionalnih interesih. So potem tudi oni skrajni desničarji?

Tudi na Madžarskem imajo zvezo desnih strank Fidesz, kjer je večina politikov pravih liberalcev, ki se zavzemajo za prave liberalne reforme.

Malo se ve danes, da imata tako Srbija kot Makedonija ( tudi Rusija) EDS in da morata odpirati trg, da ljudje sploh dobijo delo, da pridejo v državo ugodne tuje naložbe.

Pri nas v Sloveniji pa desničarje še kar zmerjajo z nacionalisti, fašisti – zgolj za to, da skrijejo resnično bistvo problemov: transformacijo monopolne fevdalistične ureditve ( ki konzervira status quo, negativno selekcijo in bogatenje nesposobnih barab) v liberalni kapitalizem in demokracijo.

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.