PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Odlagališča odpadkov: vsi smo proti!

Objavil pavel, dne 2.11.2007

Danes radio že cel dan nabija s protesti lokalcev proti smetišču nekje v Kranju. Še ne dolgo nazaj je bil problem ob Tržiču, pa na Volovji rebri, pa za cesto, pa za elektrarno, pa za daljnovod, za novo podjetje.

Zaradi večjega ugodja oz. potrošniške družbe, je tudi vedno več smeti.

EU ponuja nekaj NEPOVRATNIH miljonov €, da bi v Sloveniji uredili 7 večjih smetišč. Kot kaže, bo Slovenija v mesecu ali dveh ta rok zamudila. Dekonstruktivnost je prevelika!

To bi morala biti predvsem naloga stroke, predvsem geološke stroke, ki naj pove, kje so mesta z nepropustnimi kameninami, ki so za smetišča oz. odlagališča radioaktivnih odpadkov primerna.

Potem pa naj ekonomisti odločijo glede na ekonomske kriterije za mesto odlagališča.

Potem naj politiki odločijo!

Potem naj ljudem v bližini teh mest ponudi denar za odkup zemlje ( in objektov) po tržni ceni + 30%, za dodatne radije po kilometrih pa odškodnine za smrad itd.

Danes pa je vse že pretiravanje. Povsod neke civilne iniciative. Moderno je biti trmast 3-letni protestnik. Infantilnost družbe je ogromna. Vsi so proti. Vsi podpisujejo neke peticije proti. Kadar je prisotna beseda VSI ali NOBEDEN, je v igri ideal, torej neka nerealnost, utopija oz. v tem primeru politika oz. političen sistem.

To je katastrofa, koliko nezrelosti je v družbi, kolikšna je pasivnost oz. nekreativnost, nekonstruktivnost, kakšen je gospodarski zastoj.

  • Share/Bookmark

En odgovor v “Odlagališča odpadkov: vsi smo proti!”

  1. verbatim pravi:

    Čudovito napisano. Problem v sodobnih družbah je, da vsak misli, da je strokovnjak za vse. In zato se ne more nič narediti oz. so za vsako stvar potrebni veliko večji stroški kot sicer. Če pa komu kaj rečeš, da nima prav, pa ti nazaj reče, da on ima diplomo (smer ni važna), pa da bodi kar tiho… kot 5 letni otrok, ki dobi liziko, oni poleg njega pa ne.

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.