PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Afrika: potencial za 200MW sončne elektrarne ( stolpne)

Objavil pavel, dne 31.10.2007

To so trenutno najbolj perspektivne elektrarne za Afriko. Če bi tuja podjetja začela investirati denar v te elektrarne, ki se jih splača najbolje postaviti v puščave, bi veliko afričanov dobilo kvalitetna delovna mesta. Hkrati pa bi zaustavila priseljevanje množic revežev v EU.

Sonce čez dan segreva kak km2 veliko ponjavo v obliki kroga. V središču kroga je stolp po katerem se vroč zrak izpod ponjave dviga v nebo. Na dnu stolpa je vetrna turbina. Pod ponjavo so še cevi z vodo, ki ponoči segrevajo ta zrak, ko T okolice pade do ničle.

  • Share/Bookmark

2 odgovorov v “Afrika: potencial za 200MW sončne elektrarne ( stolpne)”

  1. Rado Rado pravi:

    Kaj pa te geosonde? Nekje sem slišal da so vrtine tja do 150m globoko. Koliko energije da takšna vrtina? Je dovolj za 200 m2 stanovanja.

  2. pavel pravi:

    verjetno te zanima toplotna črpalka, ki zajema toploto iz podtalnice. Pokliči podjetje geosonda oz. preberi si o toplotnih črpalkah. Tega je na internetu ogromno. To je najcenejši in najbolj ekološki način ogrevanja, le startna investicija je visoka.

    Glede geotermalne elektrarne pa pri nas ni tako vroče vode. Pa tudi izkoristek je zelo slab, plus korozija je velika. Največji strošek pa so globoke vrtine do globin 1000 oz. 2000m, ki vsaka stane okrog 1 mio €.

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.