PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Carlin seznam

Objavil pavel, dne 4.10.2007

Dokumentrani film prikazuje delo glavne tožilke Tožilstva za vojne zločine v YU, švicarke Carle del Ponte v letu 2005 in 2006. Mandat se ji bliža h koncu, ona pa ima še vedno 7 vojnih zločincev na seznamu, ki niso za zapahi v Haagu. Eden je Hrvat, Gotovina, ostali pa so Srbi.

Film je očitno snemala ena od njenih sodelavk. Morda kot obup, ker vlade večjih držav namenoma in prikrito blokirajo iskanje Mladića in Karadžića. Seveda v okviru svojih tajnih služb.

Prikazuje interne pogovore med sestanki, na letalu, po pogajanjih. Najbolj zgovorni sodelavec ( politični svetovalec) pravi, da kadarkoli sta bila pri sledenju zraven CIA in MI6, takrat je osumljencu uspelo pobegniti. Zanimivo mi je bilo zvedeti, da je eden od njenih svetovalcev za Balkan tudi Rus.

Namigovali so tudi, da so Američani s Srbi sklenili v Daytonu dogovor, da bodo poveljnike – zločince pustili pri miru. Film se tudi konča z status quo pogajanji s Pentagonom in s STATE DEPARTMENT (Condolezo Rice). 10 let neučinkovitosti, neuspehov, zavlačevanj, ignoriranj. Brez spreminjanja strategij in metod. Američani so še kako učinkoviti, če si postavijo cilj.

Vmes se konec leta 2006 zgodi prijem generala Gotovine na Kanarskih otokih. Ravno, ko je ekipa na pogajanjih v BG. Spomnijo se, kako je kooperativni Đinđić prijel Miloševića, ko so bili na pogajanjih v ZG.

Danes v časopisih piše, da je bil Gotovina francoski tajni agent, a ker je bil desno usmerjen, ga je Mitterandova levičarska čistka več let preganjala in mu celo stregla po življenju.

Gotovino so sledili samo Španci točno od dne, ko je Carla čez noč spremenila o Hrvaški mnenje in isti večer na odločilnem pričanju za vstop v EU pohvalila Hrvaško. Točka spremembe je bil dan pogajanja s Sanaderjem. Hrvaška je bila res zavzeta pri iskanju svojih zločincev za razliko od Koštunice, ki ščiti tako Karadžića, enako kot vojska ščiti Mladića. Ščitijo ga tudi vladajoči politiki in mafija v Črni gori.

Carla je brezkompromisna in zelo pogumna. Takih ljudi je danes malo. V Sloveniji npr. so danes najbolj glasni tisti  akterji in “protestniki”, ki imajo hrbet še kako dobro ščiten od lokalnih oligarhov in politikov.

Carla nima kaj izgubiti. Brez dlake na jeziku v Varnostnem svetu kritizira in pritiska na vlade svetovnih sil. Verjetno bo na zadnji dan mandata (sept 2007) objavila za te vlade zelo boleče informacije.

  • Share/Bookmark

En odgovor v “Carlin seznam”

  1. pet-in-g-seks pet-in-g-seks pravi:

    sem gledal. ni bilo slabo sploh.

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.