PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Izlet v Cerkljanske hribe

Objavil pavel, dne 25.08.2007

Rojstni dan znancev smo praznovali v okolici Cerknega, kjer imajo znanci vikend. Približno eno leto starejši otrok je praznoval drugi rojstni dan. Okrog 2h popoldan smo se odpravili skozi Škofjo Loko, v Poljansko dolino, mimo Poljan, Gorenje vasi, Trebije proti prelazu Kladje. Brinje. Proti Cerknu.

Poleg žara, pijače, torte, igrač in fotoaparatov, smo si starejši šli ogledati italijansko vojašnico iz leta 35, ki je vkopana v zemlji, potem pa po cesti proti Ermanovcu, kjer so čudovite makadamske ceste z lepimi razgledi proti Blegošu, proti Idriji in Cerknu. Le Porezna nisem videl. Eden od prisotnih je razlagal, kako tu vsako jutro teče, pozimi pa bo pripeljal motorne sani s katerimi bo drvel po teh praznih zasneženih cestah.

Med vožnjo na Kladje je pred mano počasi vozil avtomobil s prikolico na kateri je imel kros motor. Kasneje smo motokrosista večkrat slišali drveti po teh zapuščenih cestah ob katerih na vsake toliko časa najdeš kakšen zanemarjen vikend.

Področje z gorskimi cestami na višini okrog 900m je zelo zanimivo za sprehode z vozičkom, z nahrbtnikom ali celo z trekking kolesi. Ob poti so gozdovi, jase, senožeti. Od tu se odpirajo poti na Ermanovec, v Hotavlje, v Cerkno, na Kaldje, na smučišče Črni vrh, proti Poreznu in Blegošu. Mimo gre Via Alpina, ki je zabeležena na italijanskem web page-u. Zelo blizu je šla meja med prvo Jugoslavijo in fašistično Italijo. Na eni strani italijanske ceste in kasarne, na drugi strani utrdbena linija generala Rupnika.

Domov smo se odpeljali ob 8:15 in prišl okrog 9h zvečer.

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.