PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Slovenija, podalpska kloaka laži in prevar

Objavil pavel, dne 21.06.2007

Komentar:

Slovenija, podalpska kloaka laži in prevar

Mićo Mrkaić
Mićo Mrkaić, ekonomist
finance@finance.si
Rado Pezdir
Rado Pezdir, ekonomist
finance@finance.si

 

Brez strahu, da bi se pretirano zmotili, lahko trdimo, da danes v Sloveniji ni prav veliko tematik, pri katerih bi se levičarji in desničarji brezpogojno strinjali. Če zanemarimo od vseh preganjano doktrino klasičnega liberalizma, potem je prav odklonilni odnos do vsega, kar prihaja iz ZDA, tisto, kar lahko v vsakem trenutku slovensko levico in desnico pripravi dobesedno do erotičnega zlitja.

Denimo če povprečni slovenski levičar opozarja na

  1. neznosno revščino, ki jo trpi nebelo prebivalstvo v ZDA,
  2. sesut zdravstveni sistem in
  3. beli rasizem v ZDA,

potem pristavi povprečni desničar še dejstvo o ZDA

  1. kot državi nekulturnih barbarov,
  2.  kavbojev in
  3. grobega, nebrzdanega kapitalizma, ki uničuje moralne spone družbe.
Oboji skupaj pa tako radi dokazujejo, da so ZDA tik pred zlomom in da ni daleč dan, ko jih bodo Američani vprašali za nasvet, kako preživeti. Temu primerni so ekonomsko-politični odnosi Slovenije z ZDA. Samo spomnimo se, kakšne težave so pri nas imeli ameriški investitorji, ker so se Slovenci v njih zaganjali v stilu – tukaj niso ZDA, tukaj se dela po naše. In kakšne težave so imeli ameriški politiki, ko so skušali doumeti, kaj jim hoče Slovenija s svojo zunanjo politiko sploh povedati (vzemimo primer Ropovega smešnega izmikanja vprašanju, ali smo del protiiraške koalicije ali ne, napade na bivšega ameriškega veleposlanika in Janševo poceni blefiranje, da v Sloveniji reformiramo).

.

 .

Lažnivi preroki

Toda navkljub ekstatičnemu zadovoljstvu ob dokazovanju, kako so ZDA kot sodobni Rim pred samim zlomom, pa na žalost premnogih družbenih prerokov, vključno s tistimi, ki že od leta 1945 pričakujejo apokalipso, ZDA še kar niso propadle.

Še huje, v nasprotju z njihovimi prerokbami je edino, kar je zaenkrat propadlo, slovenski institucionalni sistem. Toda veste kaj? Ne glede na to, ali so avtorjema tega članka ZDA blizu ali ne, je vsakemu funkcionalno pismenemu državljanu jasno, da gre pri vsem tem zgolj za bedasto ponavljanje najbolj neumnega mita, ki se neverjetno vztrajno svaljka po Sloveniji.

Tako obstaja, sama na sebi, trditev o nesluteni revščini v ZDA, toda če bi se samo potrudili in pogledali nekaj podatkov, bi spoznali, da tega sploh ni. Po podatkih CIA factbooka, ki jih povzemamo v spodnji tabeli, je bilo v ZDA leta 2004 pod mejo revščine relativno gledano manj prebivalstva kot v istem letu v Sloveniji. Enako je z zdravstvenim sistemom. Čeprav vsi neprestano ponavljajo, kako je zdravstvo v ZDA v razsulu, so dejstva drugačna.

Po podatkih WHO (zadnja meritev izvedena leta 2000) je bil, glede na kakovost zdravstvenih storitev, zdravstveni sistem ZDA na svetovni lestvici uvrščen eno mesto pred slovenskim. Presenetljivo, kaj? Kdo bi si mislil, da je pri nas, v tem podalpskem raju, lahko več revnih, zdravstvo pa slabše kot v materialističnih ZDA.

.

Slovenija, država white trasha

Toda to sploh še ni vse. Kako neumen je mit o propadanju ZDA, kaže vrsta različnih tako družbenih kot ekonomskih kazalcev. Pustimo ob strani, da so predvsem po zaslugi petdesetletnega komunističnega eksperimenta ZDA, merjeno po kriteriju BDP na prebivalca, danes skorajda enkrat bolj razvite od Slovenije (!!!!) , dejstva so, predvsem za naše socialne partnerje in analitike družbene realnosti, še bolj neprijetna. Ko je bila po podatkih Eurostata v Sloveniji leta 2006 brezposelnost za skoraj tretjino višja kot v ZDA, je bila leto dni prej slovenska produktivnost na uro opravljenega dela opazno nižja.

Povedano drugače, v ZDA je veliko več možnosti, da v istem času več zaslužite, in veliko manjša možnost, da ostanete brezposelni. Najbolj zanimivo pri tem pa je, da ameriškega razvoja in blaginje navkljub svetemu slovenskemu prepričanju ne omogočajo sindikati, različne zbornice, državne agencije, centri, združenja delodajalcev, profesorji podjetništva, reformisti teoretiki in razsvetljeni posamezniki iz ministrstev, ampak kar potrošniki in podjetniki sami.

Verjetno zato za vse, razen za Slovence, niti ni tako presenetljivo, da so glede na indeks ekonomske svobode ZDA z ogromnim naskokom bolj ekonomsko svobodne kot Slovenija.

Zanimivo, medtem ko smo v Sloveniji dokazovali, ali imamo monopol na trgu piva, ali je Mercator s prevzemom Emone ustvaril kartelni trg in ali državna podjetja, kot so NLB, Zavarovalnica Triglav, Petrol in Mobitel, omejujejo konkurenco in pobirajo monopolistično rento, ter se pri tem delali neumne, so ZDA že od Shermanovega zakona dalje (1890) brez milosti razbijale monopole.

Mi seveda monopolov ne razbijamo, ker raje varujemo nacionalne interese. Koga brigajo potrošniki in podjetniki. In ker znajo levičarji vedno tako lepo ponoviti, da gospodarstvo ni vse, jim takoj vrnimo argument z indeksom človekovega razvoja, ki ga sestavlja Svetovna banka. Glede na razliko v vrednosti tega indeksa med ZDA in Slovenijo je popolnoma nesmiselno komentirati, kje je življenje boljše. Da pri tem niti ne omenjamo naravnost abotnega prepričanja o silni neumnosti in nerazgledanosti Američanov, saj so Slovenci, državljani države, ki nima niti ene univerze med petstotimi najboljšimi univerzami sveta, zadnji, ki so poklicani podcenjevati državljane države, ki imajo znotraj istega nabora sto svojih univerz.

Hočete še več? Recimo tisto o belem rasizmu v ZDA? Tudi če pustimo ob robu dejstvo, da dosegajo najvišji dohodkovni razred Američani azijskega, in ne tisti evropskega porekla in da povprečni Afroameričan zasluži precej, precej več kot povprečni Slovenec, se samo spomnite kukluksklanovskih vaških straž iz Ambrusa in mentalitete linča izpred nekaj mesecev. Poboj Indijancev? Bodite no resni, prav vi boste sodili, in to kot pripadniki naroda, ki je brez slabe vesti in kesanja pobil nekaj deset tisoč svojih sodržavljanov ter iztrebil Slovence židovske, nemške in italijanske narodnosti!

Slovenijo Slovencem, tujci ven!

Ključno vprašanje na tem mestu je torej, zakaj so miti o ZDA v Sloveniji tako živi?

1. Verjetno lahko najdemo del odgovora v tem, da so v ZDA vedno odhajali najboljši, tu pa je ostajalo vse več vaških posebnežev, ki niso imeli ravno blagodejnega vpliva na razvoj slovenske družbe.

2. Potem v tem, da se v Sloveniji nikoli ni cenilo delo, ampak kraja in priložnostne prerazdeljevalne revolucije ter da tukaj nikoli nismo jemali resno pravne države, ampak zgolj dogovore, sklenjene na vaških veselicah.

Seveda imajo ZDA svoje probleme, toda fantazije, s katerimi si Slovenci tako radi ustvarjamo lažno zadovoljstvo in samopomembnost, so naravnost bedaste. Navsezadnje, če je res, da so v ZDA vsi zabiti, debeli in nerazgledani rasisti, kako to, da so še vedno precej bolj razviti od Slovencev in imajo boljšo kakovost življenja? Tukaj mora biti nekaj zelo narobe, kajne?

Mićo Mrkaić in Rado Pezdir sta ekonomista.

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.