PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Popotovanje

Objavil pavel, dne 8.06.2007

89. Popotovanje

Simbol popotovanja ima onstran neposrednega izvirnega še nadvse obširen simbolični pomen tako za človeka samega – je prvobitni antropološki simbol- kot zato, ker nakazuje duhovni proces.

Sv. Ignacij Loyolski pravi na začetku svojih Duhovnih vaj, da so nekakšno popotovanje, nekakšen tek, nekakšna odprava;  niso sedenje, niso stanje namestu.

Popotovanje torej poudarja dinamizem vere, njene etape, njene zaporedne in obenem napredujoče momente.

Zgodovino vsakega človeka je mogoče dojeti samo pod podobo popotovanja, kakor tudi zgodovino Cerkve.

S tem v zvezi mi prihaja na misel znamenito pastoralno pismo kardinala Pellegrina z naslovom Potovati skupaj;  z njim je hotel izraziti neki nov način obstoja Cerkve po drugem vatikanskem koncilu. Seveda pa se temu pridruži še vsa odrešenjsko zgodovinska simbolika:

  1. božjapot, “moja pota niso vaša pota”. Bog, ki prihaja na pot človeka, se pusti spremljati in prihaja človeku naproti. Je simbol učlovečenja, v katerem se Jezus odpravi na popotovanje z nami;
  2. on je Bog-z-nami, z vsemi posledicami učlovečenja božanskega in navzočnosti božanskega v zgodovini. Sveto pismo je zelo bogato s podobami potovanja: med psalmi je – poleg očitnega prvega: “Blagor človeku, ki ne hodi po poti greha...” še 188., ki opisuje spolnjevanje postave kot potovanje: “Pokaži mi, Gospod, svojapota… svoje steze… razširi mi srce, da bom tekel v spolnjevanju tvojih zapovedi…“!

naslednjič:90. Popravilo

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.