PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Lenoba

Objavil pavel, dne 3.06.2007

Ona – Torek, 22.05.2007 

Sedem smrtnih grehov 

Sedmi smrtni greh: lenoba

Tor 22.05.2007

.

Slovarska definicija: samostalnik ženskega spola, izhaja iz latinske besede prigritia. Označuje odpor do dela, nemarnost, brezbrižnost.

 .

Po Katoliški cerkvi: vsa živa bitja, ki se gibljejo, si morajo prislužiti vsakodnevno hrano z znojem svojega obraza in ne smejo ves čas misliti le na varne in takojšnje rezultate. Lenoba je pomanjkanje fizične in duhovne moči, ki izpridi dušo in vodi v žalost in depresijo.

 .

V zgodbi iz ustnega ljudskega izročila: Takoj ko je Juan umrl, se je znašel v prečudovitem kraju, obdan z udobjem in lepoto, o katerih je sanjal. Pojavila se je oseba, oblečena v belo. »Pravico imaš do vsega, kar ti srce poželi: katere koli hrane, užitka, zabave,« je rekla.

Navdušeni Juan je tako počel vse, o čemer je sanjal vse svoje življenje. Po nekaj letih zadovoljstva je poiskal osebo v belem: »Naredil sem že vse, kar sem želel,« je rekel. »Zdaj pa bi rad nekaj delal, da bi se počutil uporabnega. «

»Zelo mi je žal,« je rekla oseba v belem, »toda to je edina stvar, ki ti je ne morem omogočiti. Tukaj ni dela.«

»Torej se bom moral neskončno dolgo predajati dolgočasju? Tisočkrat raje bi bil v peklu!«

Oseba v belem je prišla in mu čisto tiho dejala: »Ja, kje pa misliš, da si?«

 .

Po Winnieju Albertu: Kako naj družba preživi, ko pa je vsak dan bolj odvisna od zamrznjene hrane, takojšnje fotografije, krompirjevega pireja, hitrega branja in kalkulatorjev?

 .

Sociologija lenobe: Oba: ta, ki dela preveč, in ta, ki ne želi delati, počneta isto – pobegniti želita pred naravnimi problemi, ki jih imata kot človeški bitji, izogibata se razmišljanju o bližnji realnosti in odgovornosti, prirojeni normalnemu življenju. (Vir: The compulsive worker, Oxford, 2001)

 .

 

V budizmu: Lenoba je tradicionalno ena od vodilnih ovir pri spodbujanju duše. Manifestira se v treh oblikah:

  1. z lenobo udobja, zaradi katere ostajamo na istem mestu;
  2. lenobo srca, ko ostanemo brez poguma in brez spodbude, in nazadnje
  3. z lenobo zagrenjenosti, ko nima nobena stvar več smisla in nam ne pomeni prav nič – ko nismo več del tega sveta. (Vir: Pema Šodron in Šambala Sun, november 1998).

Komentar iz Tao Te Kinga: Človek na poti se prilagodi Poti. Kreposten človek se prilagodi Kreposti. Človek, ki nekaj izgubi, se vda Izgubi. Ta, ki se prilagodi Poti, ga ta z veseljem sprejme. Ta, ki je kreposten, ga sprejme Krepost. Ta, ki se vda izgubi, ga sprejme Izguba.

.

Torej, skorajda v sredini leta 2007: Navajeni smo se spraševati: Od kod prihaja navdih? Kje je veselje do življenja? Ali je ves ta trud vreden, ko pa je minilo vse leto, ko sem se trudil preseči svoje meje, preživljal sem družino, ravnal najbolje, kot se je dalo, in celo kljub vsemu temu nisem dosegel tega, kar sem želel?

Bojevnik luči razume, da je prebujanje dolg proces in da je za dosego cilja treba uravnotežiti načrtovanje in delo. S premišljanjem o tem, česar nisem dosegel, ne bom dosegel spremembe; ravno nasprotno, v teh vprašanjih gre za zarodek brezdelja, pomanjkanje spodbude. Da, morda smo naredili vse prav in rezultati niso vidni, toda prepričan sem: so rezultati. Zagotovo se bodo razodeli, ko bomo nadaljevali svojo pot – če se bomo vdali zdaj.

Veselo delo vsem.

 

Piše: Paulo Coelho

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.