PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Peti smrtni greh: Požrešnost

Objavil pavel, dne 8.05.2007

Peti smrtni greh: Požrešnost

DELO, revija Ona; Tor 08.05.2007

 

Slovarska definicija: samostalnik ženskega spola, izhaja iz latinske besede gula. Pretiravanje v pijači in jedači, lakomnost, nenasitnost.

 

Po Katoliški cerkvi: Nezmerna želja po užitkih, povezanih s hrano ali pijačo. Ne smemo poveličevati hrane, ki je škodljiva zdravju. Hrani ne smemo posvečati več pozornosti, kot je namenjamo družbi, v kateri smo. Neupravičeno opijanje izraža popolno odsotnost razumnosti in je smrtni greh.

 

Po Petru de Vriesu: Požrešnost je čustveni beg, znak, da nas nekaj žre.

 

Iz »Verbe seniorum« (Modrost svetih očetov):

Opat se je sprehajal z menihom iz Sceta, ko so ju poklicali k jedi. Počaščen zaradi navzočnosti svečenikov je lastnik hiše ukazal, naj postrežejo samo z najboljšo hrano.

Toda menih se je ravno tedaj postil. Ko so prinesli hrano, je vzel zrno graha in ga počasi prežvečil. Pojedel je samo to.

Ko sta odhajala, mu je opat rekel: »Brat, ko nekoga obiščeš, ga ne žali s svojo krepostjo. Ko se boš naslednjič postil, ne sprejmi povabila na večerjo.«

 

Recept za gosja jetra s tartufi: Temeljito očistite gosja jetra. Jetra in tartufe nasekljajte na majhne kocke. Majhno, visoko posodo za pečenje pite obložite z majhnimi rezinami slanine (rezine morajo biti zelo tanke). Začinite z malo soli in popra ter posujte nekaj majhnih kosov tartufov. Jetra in preostale tartufe izmenično zložite v plasti. Posodo za peko nepredušno pokrijte z razvaljanim testom, ki ste ga zamesili iz vode in moke, ter pecite foie gras v parni kopeli v pečici 50 do 60 minut.

 

Svetovna lakota: Število lačnih v državah v razvoju naj bi se do leta 2030 s sedanjih 777 milijonov zmanjšalo na 440 milijonov ( op. Pavla: zaradi globalizacije). To pomeni, da cilj svetovnega vrha o hrani, zastavljen na srečanju leta 1996, po katerem bi se število lačnih v obdobju med letoma 1990 in 1992 (815 milijonov) moralo prepoloviti, ne bo uresničen niti do leta 2030. Podsaharska Afrika je razlog za veliko zaskrbljenost, ker se bo število kronično podhranjenih ljudi, 194 milijonov, do leta 2030 najverjetneje zmanjšalo samo na 183 milijonov (Vir: Poročilo FAO – Svetovno kmetijstvo: do 2015/2030).

 

V sufijski zgodbi:

Pek je želel spoznati sufijskega mistika, zato je mistik prišel v pekarno preoblečen v berača. Zagrizel je v pecivo, pek pa ga je udaril in vrgel na cesto.

Tedaj je prišel učenec in rekel: »Neumnež! Kaj ne vidiš, da si vrgel ven učitelja, ki si ga želel spoznati?«

Pek je ves skrušen vprašal, kaj lahko naredi, da bi mu odpustil. Mistik mu je rekel, naj njega in njegove učence povabi na kosilo.

Pek jih je peljal v najboljšo restavracijo in naročil najdražje jedi.

»Poglejte, kako se dober človek razlikuje od slabega,« je mistik rekel učencem med kosilom. »Ta človek lahko zapravi deset zlatnikov za gostijo zato, ker sem jaz slaven, ne more pa se odreči pecivu, da bi z njim nahranil lačnega berača.«

 

Pojasnilo Tao Te Kinga:

Trideset špic, povezanih v pesto, sestavlja kolo. Toda njegovo uporabo omogoča prazen središčni prostor. Obdelaj nekaj gline in naredi posodo. Na praznem prostoru zidu naredi vrata in okna, tako bo prostor postal uporaben.

Tako nekaj ustvarjamo, toda praznina je ta, ki omogoča uporabnost narejenega.

(Naslednjič: ZAVIST)

Piše: Paulo Coelho, brazilski pisatelj

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.