PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Drugi smrtni greh: Pohlep

Objavil pavel, dne 10.04.2007

Drugi smrtni greh: Pohlep

DELO, revija Ona; Tor 10.04.2007

 

Slovarska definicija: izhaja iz latinske besede avaritia. Je samostalnik moškega spola: strastna želja prisvajati si dobrine, skopuštvo, pohlepnost.

Definicija Katoliške cerkve: kršenje devete in desete zapovedi (Ne želi svojega bližnjega žene. Ne želi svojega bližnjega blaga). Pretirana nagnjenost ali hrepenenje po užitkih ali imetju.

(op. Pavel : imetje, stvari so bolj pomembne kot odnos z Bogom in odnos do sebe in odnos z drugimi ljudmi.

Biti ali imeti: imeti je dandanes v večini primerov zmagalo. Ljudje sebe in druge spoštujejo na podlagi koliko in kaj človek ima, ne pa kakšne odnose ima človek.

V družbi brez Boga sta tako človek kot družba obsojena na materializem in potrošništvo, katerih osnova je pohlep. ) 

 

Za filozofa Seneko:

Revni vedno želijo nekaj, bogati želijo veliko, pohlepni želijo vse.

 

 

Zgodba duhovnikov iz puščave:

»Svetnik,« je rekel novinec opatu. »Moje srce je polno ljubezni do sveta in moja duša je prosta Hudičevih skušnjav. Kaj je moj naslednji korak?« Opat ga je pozval, naj odide z njim na obisk k bolniku, ki je potreboval poslednje maziljenje. Medtem ko sta tolažila družino, je opat opazil v enem kotu sobe skrinjo.

»Kaj je v njej?« je vprašal.

»Oblačila, ki jih moj stric ni nikoli nosil,« je rekel nečak bolnega človeka. »Kupoval je vse, misleč, da bo že prišla prava priložnost za nošenje oblek, vendar so končale gnijoče v skrinji.«

»Ne pozabi na tisto skrinjo,« je rekel opat svojemu učencu, ko sta odšla iz bolnikove hiše. »Če imaš v svojem srcu duhovne dragocenosti, jih takoj uporabi. Sicer bodo zgnile.«

 

Komentar na azijsko gospodarsko krizo leta 1997: borzni posredniki so kupovali in prodajali, prepričani, da se svet ne bo spremenil, kajti vse, kar so morali početi, je bilo več in več vlagati in opazovati, kako so njihova bogastva rastla. Niso se ozirali na škodo, ki so jo povzročali (malezijski) valuti. Naenkrat je 500 bilijonov dolarjev izginilo iz obtoka. Ko je prišel čas, da so morali to razložiti vsem, ki so izgubili večletne prihranke ob velikem odrekanju, so jim odgovorili: »Kriv je trg.« Toda trg so bili oni.

 

 

Smrt in pohlep:

Smrt in Pohlep sta opazovala ljudi, kako mrzlično iščejo diamante v reki. »Prišla sem vzet nekaj duš,« je rekla Smrt. »Daj mi tretjino teh ljudi in odšla bom.«

»Ti pripadajo meni, to so moji sužnji,« je odvrnil Pohlep. »Nimam razloga, da ti jih dam.«

Smrt se je tedaj dotaknila vode s svojo čarobno palico in jih zastrupila. Po malem so začeli umirati vsi, ki so bili tam.

»Zakaj si ukradla vse moje sužnje?« je jezno vzkliknil Pohlep.

»Ker nisi želel dati niti enega,« se je glasil odgovor.

 

V govoru:

Ker niso sposobni ustvarjati, so Judje paraziti in njihov cilj je podjarmiti si druge ljudi. Pohlep uporabljajo kot manipulacijo z neumnostjo srednjega sloja. (Adolf Hitler, pripravljajoč osnovo za holokavst, ki je stal življenja šestih milijonov Judov).

(op. Pavel: osnovna čustvena motnja socialista je ZAVIST, ki jo sproža POHLEP. Zavist v tem primeru ni samo čustvo, ki traja kratek čas in izzveni, ampak v tem primeru traja večino življenja.

Pot do imetja, ki ga zavidajo pa ni pot znanja, dela, podjetnosti, temveč pot SOVRAŠTVA in UBIJANJA.) 

 

Pred mnogo stoletji je rabin Maimonides pogosto govoril: Bog je človeku poslal svoje glasnike, imenovane bolezni. Večna Previdnost mi je naložila nalogo skrbi za njihovo zdravje. Naj me ljubezen v vsakem trenutku vodi pri tem, kar počnem. Nikoli ne dovoli, da me pohlep, hrepenenje po moči ali želja po priznanju zaslepijo in da zaradi njih pozabim, da je človekov cilj dajati drugemu najboljše, kar ima.

Nasvet Tao Te Kinga: Pet barv zaslepi človeške oči. Pet tonov ogluši njegova ušesa. Pet okusov škodi ustnemu nebu. Tekmovanja in gonje razvnemajo močne in divje strasti v srcu.

Zaradi nevarnih ovir prinašajo težko dostopne dobrine rane. Zato (…) moder človek zavrača površinskost in se raje potopi v globino.

(Naslednjič: POHOTA)

Piše: Paulo Coelho, brazilski pisatelj

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.