PAVEL: moj referenčni okvir, moje refleksije, moje življenje

Prvi smrtni greh: Napuh

Objavil pavel, dne 3.04.2007

Prvi smrtni greh: Napuh

DELO, revija Ona; Tor 03.04.2007

 

Sedem smrtnih grehov je bilo sprva pravzaprav osem. Na začetku krščanstva jih je namreč določil grški redovnik Evágrio do Ponto (op. Pavel: sveti Evagrij Pontski) in z njimi določil glavne negativne lastnosti človeškega bitja (zanimivo je, da je na njegovem seznamu najhujši greh požrešnost). Vsak od teh grehov nas je lahko povedel v pekel. V 16. stoletju je papež Gregor prvič spremenil seznam grehov, tako da je uvrstil mednje zavist in spojil napuh in samovšečnost. Popis grehov so znova preuredili v 17. stoletju, ko je potrtost (op. Pavel: dolgotrajna žalost) prenehala biti greh in jo je zamenjala lenoba. Tako je nastal današnji popis, ki bo temelj mojih sedmih kolumen. Pisal bom o vsakem smrtnem grehu po njegovih številnih definicijah.

Po slovarju: Napuh – samostalnik moškega spola, izhaja iz latinske besede superbia. Pomeni nadutost, samoljubje, aroganco, domišljavost.

Po katoliški cerkvi: Napuh je samospoštovanje, ki prekoračuje meje in se postavlja nad ljubezen do Boga. Ta strast krši prvo božjo zapoved (»Veruj v enega Boga«) in je bila vzrok upora angelov in Luciferjevega padca.

(op. Pavel: če človek sebe postavlja nad Boga!) 

 

V zen zgodbi:

Glavni učitelj samostana Tofuku je opazil, da se v samostanu nekaj dogaja. Novinci so tekali naokoli, osebje pa je stalo v vrsti in nekoga pričakovalo.

»Kaj se dogaja?« je želel vedeti.

Približal se mu je vojak in mu izročil kartico, na kateri je pisalo: »Pravkar je prispel guverner Kyota Kitagaki in prosi za pogovor.«

»S tem človekom se nimam kaj pogovarjati,« je rekel učitelj.

Nekaj minut kasneje je prispel guverner in se opravičil. Prečrtal je to, kar je pisalo na kartici, in jo ponovno izročil učitelju.

Pisalo je: »Kitagaki prosi za pogovor.«

»Dobrodošel,« je rekel zen učitelj samostana Tofuku.

 

Na letalonosilki: »NALOGA OPRAVLJENA« (Napis na USS Lincolnu 1. maja 2003, ko je predsednik Bush objavil konec obsežnih vojnih operacij v Iraku. Tistega dne se je število žrtev med ameriškimi vojaki povzpelo na 217. Na dan, ko pišem to kolumno, je število žrtev preseglo 2700.)

Za rabina Adina Steinsalzta:

»Ko nekdo poskuša ugotoviti, kdo ste, in pri tem uporablja primerjanje sekundarnih lastnosti, najde samo serijo praznih lupin – ki so druga brez druge nesmiselne.«

»Narobe je označiti sebe kot Tomovega prijatelja, Dickovega sina, izvajalca na tem in tem položaju, osebo, ki opravlja to in tisto delo.« Tako odkrivamo samo dele sebe – dele, ki so najpogosteje nejasni in nepopolni, osebe, ki se želijo izpostaviti na račun drugih.

»Edini možni odnos je odnos z Bogom, z njim vse dobi smisel, mi sami pa začnemo opažati višji smisel/smoter/pomen.«

 

Po svetem Avguštinu: Napuh ni veličina, temveč ošabnost. To, kar je nabuhlo, je videti veliko ( op. Pavel: ” bigheaded), toda v resnici je bolezen.

 

Nasvet Tao Te Kinga: Bolje je ne napolniti vaze do vrha, če jo poskušamo nositi polno.

Če preveč nabrusimo nož, s tem ne bomo ohranili njegove ostrine.

Če je soba napolnjena z zlatom in žadom, je lastniki ne bodo mogli obvarovati.

Ko bogastvo in čast vodita v aroganco, bo zagotovo kmalu zatem prišlo zlo.

Če s pomočjo svojega dela postanemo slavni, se je modro umakniti v anonimnost, takoj ko je naše delo opravljeno.

(Naslednjič: POHLEP)

Piše: Paulo Coelho, brazilski pisatelj

  • Share/Bookmark

KomentirajVi ste prijavljeni objavi komentar.